Na twee jaar konden we eindelijk weer op reis en wat een mooie reis was het weer.

Op naar het noorden nu. Vroeg op pad en zoals gewoonlijk, iedereen op tijd. Sommigen klein bepakt en anderen weer… Mijn slapie kon jammer genoeg niet mee, dacht dan maar alleen. Maar alleen ben je zeker niet in ons NVOC clubje. Je schuift hier of daar aan, gelukkig nooit een probleem. Al heerlijke snoepjes, cakejes en chocolade in de bus want Roberto was jarig. Tuuuut. Tuuuut.

Zaragoza de eerste stop, de meeste koffers hebben genoeg wieltjes, dus lopend naar Hotel Rey Alfonso. Snel op pad naar het fantastische plein met de imposante kathedraal, zag ik daar enkele bekende gezichten in de rij bij de biechtstoel staan? De kleinere kathedraal waar je werkelijk niet wist waar je kijken moest. De een voelt zich er nederig en de ander verbaast zich over hoe al die rijkdom is vergaard in tijden dat de meeste mensen toch echt heel arm waren. Pracht en praal, tja…

En maar lopen achter mijn twee gidsen die fantastisch de weg vonden. Wijnmuseum en weer een paar kerken en fonteinen. Langs de Ebro ooievaars tellen en er niks aan overgehouden, gelukkig!!! Natuurlijk stoppen bij diverse terrasjes waar al je vrienden zitten. Al een paar uur niet gezien. ‘s Avonds naar een leuk en lekker restaurant en natuurlijk weten ze dat wij Hollanders geweest zijn. Vriend jarig, dat moest gevierd worden, dus nogal lawaaierig. Volgende dag nog tijd voor bezichtiging kasteel. Groot en verzorgd en heerlijk ruim allemaal. Daar ook druk, vooral jonge mensen die de Spaanse cultuur met de paplepel ingegeven krijgen. Kortom indrukwekkend. We vonden het een schone en mooie stad. De meest mooie vergezichten door dit grootse land, sneeuw op de bergen en pelgrims op hun route, rijkdom vooral als je hier tijd voor hebt/neemt.

Op naar Santo Domingo de la Calzada een prachtige parador waar we drie nachten verbleven. Steeds een stukje lopen van en naar de bus door dit heel oude dorpje. Wilden nog naar de kerk daar, waar ze een kip en haan hadden verstopt, maar we vonden 7 euro toch wel wat veel voor een gallina en gallo. Weer geen pollo dus!! Wel weer het terras bezocht natuurlijk, om de middenstand te steunen en als boete ook de gevangenis bezocht, waar je echt niet wil zitten.

Logroño, waar het bodegabezoek jammer genoeg niet doorging. Dus na een stevige wandeling door de oude stadskern, heerlijk tapas gegeten en verscheidene kleine bodega’s (!!) met ons bezoek vereerd. Ook weer genoten van de vrolijke mensen in de Calle Laurel, bekenden?

Weer vroeg op pad naar Bilbao waar we graag wat langer hadden willen zijn. Guggenheim Museum natuurlijk eerst. Wat een gigantisch bouwwerk. Alle etages en trappen genomen want van bovenaf zie je het gebouw pas in alle glorie. Jammer dat de show van oude sportauto’s er nog niet was. Kunst genoeg. Weer een paar kilometer naar de oude stad, de zeven straatjes, wat ik toch het leukste vond. Genoten van de gevels in alle kleuren. Je weet niet waar je kijken moet. Een klein hapje aan de rivier de Nervión. Eigenlijk fout. Je moet ‘s middags goed en uitgebreid lunchen, want de Spanjaarden eten ‘s avonds niet zo veel meer. Dus wij kregen ook niet zo veel. De bustoer was oké maar we wilden de kabelbaan!

Vond het Monasterio de Piedra echt heel bijzonder en fantastisch, denk dat als je je leven aan God wilde wijden je daar toch niet zo verkeerd zat. Prachtige schone natuur. En nou ja, vrouwen! Je eigen wijn maken. Wie wil dat nou niet. Jammer dat de roofvogelshow niet doorging, had graag een leuke foto gehad van dat wilde beest op mijn arm. Alles zo mooi gerestaureerd, maar dat smalle gangetje en dat piepkleine kamertje, beetje claustrofobisch. Vond het klapstuk toch wel dat geweldige waterpark, eindeloos wandelen, steile trappen af en op, onder de waterval door en het geruis en nevelgordijn. Vele kleurschakeringen. Prachtfoto’s gemaakt. Meesterlijk. Genoten. Ook van ons aller gezelschap.

Heerlijk weer, frisse neus, elke dag wel zon. Dat de terugreis een paar honderd kilometer minder was dan voorgaande jaren voordat we weer in ons eigen Moraira waren, was ook weer top. Dank aan alle organisatoren en al mijn vrienden.

Groetjes, Carla