Eindelijk is het voorjaar aan de Costa begonnen. Het heeft even geduurd, maar nu hebben we ook wat. Ja sneu voor de overwinteraars die alweer vertrokken zijn, maar gelukkig is het in de thuislanden ook redelijk mooi weer.

Inmiddels hebben wij, schilders van de schilderclub, ons kunstwerk af en hangt het in de grote zaal te pronken. Het is een groot mozaïek van 200×100 cm en bestaat uit doekjes en houtpaneeltjes van 20×20 cm. Deze zijn ook nog in dikte verschillend waardoor het geheel als het ware een 3d effect krijgt. Iedere schilder kon zijn eigen onderwerp en kleuren uitkiezen waardoor het een heel divers kunstwerk is geworden.

Wist u dat het eerste mozaïek al in de tweede helft van het derde millennium voor Christus in Mesopotamië werd gevonden? Men gebruikte toen steentjes, schelpen, kralen, stukjes bot en andere kleinigheden die men bij elkaar kon combineren. Later werd voornamelijk glas en steen gebruikt. De Grieken waren de eersten die er de vloeren en muren van hun huizen mee versierden en later namen de Romeinen deze kunst over. Overigens waren het de Griekse slaven die de mozaïekkunstwerken voor de Romeinen moesten maken.

Je kunt in het zuiden dan ook geen kathedraal, basiliek, moskee, kasteel, klooster of kerk vinden waar geen mozaïek in is verwerkt. De onderwerpen waren meestal mythologisch of religieus en werden verwerkt in muren, vloeren en plafonds. Waar je ook maar kijkt overal zijn afbeeldingen te vinden. Soms zou je je hoofd wel in het rond willen draaien op je romp of gewoon op je rug willen gaan liggen om alles rustig te kunnen bekijken, maar ja, dat doe je ook niet op die koude vloeren.

Ik zal u niet gaan vervelen met het benoemen van beroemde gebouwen zoals o.a. het Alhambra waar veel mozaïek is toegepast, want dan zit ik hier nog wel even… en het moet leuk blijven!!

Tegenwoordig wordt mozaïek voornamelijk met glas en tegeltjes gelegd in allerlei verschillende kleuren, het is echt een kunst op zich. Vooral in Zuid-Europa wordt het nog vaak toegepast. Kijk maar in uw zwembad! Er zijn nu zelfs kant en klare matjes van diverse tegeltjes die zo in een keer tegen de wand kunnen worden geplakt. Of op de vloer. Kunstig, maar geen kunst.

Trouwens, voor de opa’s en de oma’s onder u, u kunt met uw kleinkinderen hele leuke mozaïeken maken met bijvoorbeeld bruine bonen, erwten, knopen etc.!!!

Enfin, dit was even een heel klein stukje kunstgeschiedenis… leuk om te weten… maar u mag het ook meteen weer vergeten.

Met deze mozaïekale penseelstreek wens ik u veel genoegen bij het bewonderen van onze bijdrage aan zowel de akoestiek als aan de versiering van ons clubgebouw.

Ietje Speets