Neem een aantal Nederlanders en Vlamingen bij elkaar. Neergestreken vanuit allerlei delen van de lage landen op een willekeurig stukje Spanje. Nou ja…willekeurig… Natuurlijk is dit wel een heel mooi stukje met een ruige kust, mooie bergpartijen en prachtig groene dalen. Sinaasappel-, citroen- en amandelbomen geven de Costa Blanca haar prachtige lichte bloesemkleuren in het voorjaar. Moraira, een van oorsprong oud vissersdorpje, kent een zeer mild klimaat. Hier beleef je negen maanden lente en drie maanden zomer. Wat valt er nog meer te wensen!

De noorderlingen die zich koesteren in het mediterrane leven, zoeken toch wat afleiding en contact en sluiten zich al sinds 1980 aan bij de Nederlands-Vlaamse ontspanningsclub (NVOC), gezeteld in Benitachell op de grens met Moraira. Deelname kan zo intensief zijn als je zelf wil. Er zijn vele gebieden waarop je elkaar kunt ontmoeten. Brood en Spelen heette het volksvermaak in oude tijden toch? Veel is er niet veranderd!

Het Brood is wel dik belegd en wordt altijd weggespoeld met een lekker glaasje. Eetfestijnen zijn een belangrijk onderdeel van de ontmoetingen binnen de club. Festiviteiten, of ze nu sportief, cultureel of gewoon gezellig zijn, worden altijd afgesloten met een etentje. Er is een echte keukenbrigade en een flinke barbemanning om dit alles te behappen. De bar met biertap is altijd goed gevuld en uit de keuken kwamen al heel wat bitterballetjes, frietjes en kroketjes. Het is fantastisch dat dit allemaal draait op vrijwilligers.

Het mooie clubpand, dat de naam draagt El Corregidor, is ingericht in een mix van modern met een vleugje jaren 70. Heel apart en knap gedaan. De Hollands-Vlaamse gezelligheid straalt er vanaf! Rondom een groot terras waar je in de vele loungehoekjes ontspannen kunt kennismaken met andere clubleden, terwijl je onder het genot van een wijntje geniet van het zonnetje en het werkelijk feeërieke uitzicht. Zo maak je op een spontane manier kennis met nieuwe leden die er iedere week wel zijn. Nieuwe leden worden wegwijs gemaakt door gastvrouwen die hen in de weetjes van de club inwijden.

Eens per week is er het borreluur op donderdagmiddag, waarop iedereen welkom is. De bibliotheek met kasten vol boeken en dvd´s is dan geopend. De liefhebbers laden hun tas vol met genoeg materiaal om hoofd en zinnen te vullen.

Verder zijn er inmiddels tradities geboren: het kerstdiner, de bloesemtocht, de paaslunch. Voor de echte diehards, we duiken met gebreide U..x mutsen op ons hoofd op nieuwjaarsdag in de zee bij El Portet. Brrr, maar de beloning is groot: oliebollen en warme chocolademelk op het strand. Eenmaal opgewarmd luiden we in het clubhuis het nieuwe jaar feestelijk in met een glas cava en erwtensoep met roggebrood en spek!


NVOC: voor contacten met Nederlandstaligen
door middel van activiteiten op allerlei terreinen.


 
Naast het Brood zijn er ook de Spelen. Er is een enthousiaste bridgeclub waarvan de leden zich een of tweemaal per week rond de tafels scharen. Af en toe is er -natuurlijk- een feestelijk etentje of een bridgereis waarbij in een ander stukje Spanje een paar genoeglijke dagen worden doorgebracht.

Voor degenen die bridgen nou niet hun ding vinden, is er de klaverjasclub en ook de keezers maken er wekelijks weer een leuke avond van. Geestdriftige biljarters vinden elkaar vele dagen per week rond de biljarttafel en vormen hun eigen competitie. Er is een schilderclub waar virtuoze en minder virtuoze schilders eens per week gezamenlijk de mooiste doeken produceren. Iedere zes weken is er in de grote hal van het clubhuis een expositie van deze werken, elke keer volgens een ander thema. Heel leuk om te zien hoe verschillend zo’n opdracht wordt uitgewerkt. Kleurrijk is het zeker! Er is een jeu de boulesclubje dat de ballen laat rollen buiten op de baan. Ons koor leeft zich heerlijk uit in allerlei liederen onder begeleiding van een professionele dirigent. Het crea café laat de mooiste ontwerpen het licht laat zien, van mode op maat tot tasjes of sieraden met kraaltjes en bloemetjes. Laat je creativiteit de vrije loop! De toneelclub oefent naar een jaarlijks hoogtepunt. De opvoering in de zaal van La Senieta Moraira zien we allemaal altijd weer met spanning tegemoet.

Iedere maand is er een muziekmatinee. Op een groot scherm zien we bijzondere muzikale spektakels. Zowel opera, klassieke muziek als populaire muziek komen ruimschoots aan bod. De componisten en andere performers leren we op een onverwachte manier kennen door een toelichting, doorspekt met anekdotes. Op datzelfde scherm kunnen we in dezelfde frequentie genieten van een met smaak geselecteerde bijzondere film. Ook altijd met een praatje erbij. Oh, nog even terug naar de muziek, onze eigen fenomenale huisband Just Us is bekend langs de hele Costa Blanca! Beentjes van de vloer in ons eigen clubhuis!

Af en toe is er een lezing over een praktisch of cultureel onderwerp, en er zijn cursussen. We maken ons de Spaanse taal eigen of we voelen ons helemaal zen na een bewegingsvolle yoga-sessie.

Buiten vinden we ook onze weg. We maken regelmatig per bus korte of langere excursies naar mooie steden. Tweemaal per week golfen we op de Ifach Golf Club. Iedereen die wil, kan zich inschrijven en in wisselende flights laten we de balletjes hun strakke vlucht maken. Vaak wordt een uitstapje naar een andere baan georganiseerd, waarbij de organisatoren in het afdingen op de prijs zich meesters tonen. Op de tennisbanen in het dorp werken leden zich al jarenlang flink in het zweet met de zon op het hoedje of pet.

Tweemaal per maand trekken we in clubverband de bergen in. De ene keer een pittige klim, waarbij het meegebrachte boterhammetje al starend naar prachtige vergezichten verorberd wordt. De andere keer een rustiger wandeling, afgesloten met een etentje in telkens een leuk Spaans (berg)dorp. En voor wie deze inspanningen een beetje te veel zijn, is er de laatste zondag van de maand een kuiertocht, KKK (koffiedrinken-kuieren-kletsen). Na afloop wordt in de buurt een bijzonder restaurant aangedaan met af en toe een cultureel bezoekje aan iets moois, iets onbekends.

Er is een tuinclub die inspiratie opdoet in andermans tuinen waarbij de liefhebbers van plantjes gretig onderling stekjes ruilen.

Vele hoofden, vele zinnen. De Vlamingen zijn in de minderheid, maar zeker ruim vertegenwoordigd. De bewoners van de buurlanden mengen zich lekker met elkaar. “Wat praten jullie toch veel en zo vlug!” verzuchten zij en dan lachen ze vriendelijk zonder te verklappen dat het in hun ogen en oren ook vaak geklets is. De  Nederlanders vinden dat van hun opmerkingen altijd de scherpe kantjes af zijn ; zo heerlijk, zo soepel is hun taal.

De bijna 500 leden van onze club laten lang niet allemaal regelmatig hun gebruinde neus zien. Sommigen vertoeven in verschillende clubjes, anderen maar in een enkele. Alles kan, veel mag. Iedereen heeft een eigen maatschappelijke achtergrond, maar binnen onze club is iedereen gelijk. Er lopen vele pensionado’s rond, soms nog met werk in deeltijd, maar er zijn ook jongeren die deelnemen aan het arbeidsproces in Spanje. Velen hebben hun permanente stek gevonden op deze bodem. Anderen vliegen regelmatig naar hun stek in Nederland of België. Eén ding hebben we gemeen, hoe verschillend we ook zijn: een zekere hang naar avontuur, een kunnen breken met een uitgestippeld bestaan, dat is wat ons verbindt.  Want je ruilt je huis en woonplaats met vertrouwde gezichten in Nederland of België toch maar in voor iets ongewis!

Maar… de zon schijnt vele uren meer, de luchten zijn heel licht, het leven is zoeter en -als je wilt- ook veel socialer. ‘Wat doen jullie toch de hele dag in Spanje?’ vraagt het argeloze thuisfront regelmatig. Het antwoord moge duidelijk zijn!

Annette Francois, Peter Mulder, Cora Dekkers, Marion Hoed

Volgens art. 16 van de statuten worden alle leden van het Bestuur voor één jaar verkozen en moeten daarna dus herkozen worden telkens weer voor één jaar of vervangen worden door iemand anders.

Volgens art. 15 kan iedereen zich kandidaat stellen die aan de door de statuten gestelde vereisten voldoet.

Statutair zijn er maar vijf Bestuursleden vereist.  Wij werken om begrijpelijke redenen met meer mensen – in deelfuncties.  Als iemand zich niet herkiesbaar stelt is het – indien mogelijk – toch goed is als hij/zij vervangen wordt met dien verstande dat er altijd een oneven aantal Bestuursleden moet zijn.

Bent u regelmatig in de omgeving en lijkt het u leuk om eens vrijblijvend een kijkje te komen nemen? U bent van harte welkom op de clubmiddag: iedere donderdag van 17.00-20.00 uur. Het adres is: NVOC, Calle Bérdica 1 in Benitachell. Er zijn gastdames aanwezig om u wegwijs te maken. Een routebeschrijving vindt u hieronder.

We verwelkomen u graag als nieuw lid van de NVOC De Lage Landen. Het lidmaatschap bedraagt € 85,00 p.p. per jaar.

Routebeschrijving

Vanaf Moraira en Teulada rijdt u via de Ctra. Moraira-Benitachell richting de Mercadona. Nog voordat u bij de Mercadona bent, ziet u aan uw rechterhand Clinica Asistel en direct daarna slaat u rechtsaf de Urbanisatie Villotel in. Na de tweede  verkeersdrempel direct linksaf slaan. U ziet aan het einde van de weg het clubgebouw liggen.

Vanaf Javea en Benitachell rijdt u richting de Mercadona via de Ctra. Moraira-Benitachell. Bij de rotonde voor de Mercadona rijdt u rechtdoor en u ziet al spoedig de ingang van de Urbanisatie Villotel aan uw linkerhand. Daar slaat u linksaf de Urbanisatie in. Na de tweede verkeersdrempel direct linksaf slaan. Aan het einde van de weg ziet u het clubgebouw liggen.