Ouderdom komt met gebreken- zélfs in Spanje. En zo belandde ik, mede dankzij de tip van een vriendin, op de behandeltafel van Camilo Cabrera Ivars, fysiotherapeut bij ‘Espai Vital’ in Benissa.

Door Emma Veenstra

De intake verliep -hoe zal ik het zeggen- veel ‘inniger’ dan in Nederland gebruikelijk is. Ik voelde me direct gezien, gehoord, erkend. De warme aandacht van Camilo kwam zelfs zó oprecht over dat ik, doorgaans toch best een stoere meid, er bijna van moest huilen. Gelukkig veranderde dat al snel in lachen. Vandaar dit stukje, recht uit mijn hart, want een ervaring als deze gun ik iedereen.

De muren van Camilo’s kamer hangen vol diploma’s, ik schat wel zo’n 20 tot 30 stuks. Na de afronding van zijn universitaire opleiding is hij eigenlijk nooit meer gestopt met studeren. “Het vak blijft zich continu ontwikkelen, dat wil ik bijhouden. Daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in de geriatrie, acupunctuur en echografie. Ja, mijn vak is mijn passie.”

Het gekke is wel, voegt hij er aan toe, dat naarmate zijn kennis en ervaring groeien, hij voor zijn gevoel juist steeds minder ‘weet’. “De mens is meer dan zijn lichaam alleen – een mysterie. Steeds vaker ga ik af op mijn intuïtie, de taboes daarop verdwijnen. Mijn bedrijf heet dan ook Espai Vital. Espai betekent letterlijk ‘ruimte’ in het Valenciaans.”

Dikwijls merkt hij bij zijn bezoekers, dat een deel van hun lichaam niet in balans is. “Ik vraag natuurlijk altijd eerst of er een externe oorzaak voor de klachten bestaat -een ongeluk, een mislukte ingreep misschien? Maar is dat niet het geval (meestal niet), dan tast ik ook de emoties af. Heel rustig hoor, ik dring niets op, maar in de praktijk blijkt er juist op die manier vaak spontaan een band te ontstaan. En zonder die onderlinge verbondenheid, zonder dat vertrouwen, wordt genezing al gauw een stuk lastiger. Je moet eigenlijk zien uit te stijgen boven het niveau van de ‘platte kwaal’. En het besef laten groeien dat herstel ook te maken heeft met het zélf nemen van verantwoordelijkheid. Het is niet alleen een kwestie van ‘genees mij’!”

Preventieve benadering

In China, bakermat van de acupunctuur, gaan artsen heel anders met ziekte om dan hier, legt Camilo uit. “Daar werkt men voornamelijk preventief; men wil voorkómen dat er kwalen ontstaan. Hier behandelt een dokter je meestal pas, als er sprake is van klachten.

Een klein probleem valt nog wel vrij eenvoudig weg te werken. Maar daarna heb je twee opties: óf er moet iets veranderen in je levensstijl, óf het probleem keert terug. Die keuze, dát is de basis van wel of niet daadwerkelijk genezen. Nadenken over je eigen gezondheid, je bewust worden van wat nodig is.”

Volgens Camilo heeft genezing veel met zelfliefde te maken. “Wie oprecht van zichzelf houdt, heeft minder moeite met een zekere zelfdiscipline. Die gaat eerder vrijwillig aan yoga doen, gezonder eten, mediteren of wat dan ook.
Maar in het westen zijn we de liefde voor onszelf geleidelijk aan gaan vervangen door ‘hebben en doen’; door ‘meer en beter’. Door de buitenkant zeg maar, de schone schijn, in plaats van bij onszelf te blijven.”

Overvolle emmer

Met Camilo’s aanpak worden veel mensen alsnog de voorzitter van hun eigen bestaan. “Als acupuncturist leer je, dat alle meridianen (de energiestromen in ons lichaam) met elkaar verbonden zijn. Dus het kan zomaar zijn dat ik jouw onderbeen onderzoek, terwijl je gekomen bent met een stijve nek of een benauwdheidsprobleem. Soms behandel ik het oor van iemand met naaldjes en zie je ineens het hele lichaam ontspannen.”

Zijn werk bestaat voor een deel dus ook uit het uitleggen van díé dingen. “Pijnklachten hoeven in oorsprong niet specifiek uit het aangewezen gebied voort te komen. Daarom zeg ik: fysiotherapie is de basis, maar zeker niet het hele verhaal.”
Hij vergelijkt de opbouw van een nog niet opgemerkte, lichamelijke klacht graag met een gestage stroom druppels. “De emmer raakt geleidelijk aan voller. Tot het water op een bepaald moment letterlijk over de rand heen gutst, terwijl je daarvoor niks in de gaten had. Iemand die ongezond leeft, kan denken dat hij prima in orde is. Tot hij een keer gaat rennen en ineens totaal buiten adem raakt. ‘Dat komt door het rennen’ denkt hij dan, maar nee: hij heeft gewoon niet goed genoeg voor zichzelf gezorgd! Het probleem is al lang vóór dat ogenblik ontstaan.”

Eigenlijk weten we het natuurlijk wel. Goed eten, goed slapen, voldoende ontspanning…. Alleen: Hoe kaart je zoiets bij de mensen aan?

Camilo: “De insteek hangt volledig af van degene, die ik voor mij heb. Daar is geen vast protocol voor. Gelukkig helpt mijn intuïtie mij. Is er sprake van een burn-out? Van hartzeer? Van blokkades? Ieder mens is uniek, maar doorgaans weet ik wel ‘dichtbij’ te komen. Dat is de sleutel voor herstel – én de uitdaging.”

Bij mij heeft Camilo de sleutel gevonden.


Bij Espai Vital werken meerdere fysiotherapeuten en gerenommeerde medici, elk met hun eigen specialisme. Je kunt er onder andere terecht voor:

– Manuele therapie
– Diepte-massages
(lymfe drainage)
– Echografie & ultrasound
– Angiologie & vaatchirurgie
– Esthetische geneeskunde

Kijk maar eens op de website:
www.espaivitalbenissa.com
(Je kunt ook online een afspraak maken).

E-Mail:
info@espaivitalbenissa.com
Tel. 965730697.