Een veel voorkomende klacht in alle leeftijdsgroepen is een stijve nek. Dit gaat al dan niet samen met pijn in de nek en schouders. De beperking in de nek wordt vooral opgemerkt bij het autorijden. Er kan niet goed in de dode hoek worden gekeken en achteruit rijden gaat volledig op de spiegels. Vaak wordt deze toch wel handicap gewijd aan leeftijd en soms is er door (para)medici gezegd dat het om slijtage gaat. De waarheid achter de stijve nek is echter complexer, maar zeker niet onbehandelbaar.

Doordat de nek stijf is en dus niet goed beweegt is deze ook kwetsbaar. Dit uit zich vaak in nek/schouderpijn en/of hoofdpijn. Het voeren van een gesprek met iemand naast je is na enige tijd pijnlijk en de stoel moet worden bijgedraaid, de televisie moet recht voor het gezichtsveld staan en het lezen van een boek roept pijn op. Ook slapen kan niet in alle posities en de nek moet goed ondersteund zijn om pijnklachten ’s nachts te voorkomen.

De oorzaak van een stijve nek wordt vaak gezocht in de spieren. Niets is echter minder waar! De werkelijke oorzaak van een stijve nek ligt ALTIJD in een of meerdere gewrichten in de nek. Dit is eigenlijk in de gehele wervelkolom het geval. De spieren reageren wel op een probleem in de gewrichten en spannen aan om bescherming te geven, maar dit is NIET de OORZAAK van de klacht. Vandaar dat massage, spierverslappers en warmte meestal alleen tijdelijke verlichting geven.

Bij een stijve nek is er vrijwel altijd sprake van verklevingen in en rondom de gewrichten. Verklevingen ontstaan doordat tijdens de dagelijkse bezigheden er kleine beschadigingen ontstaan die op zich niet gevoeld worden. Deze beschadigingen worden microtraumata genoemd. Na zo´n kleine beschadiging maakt het lichaam littekenweefsel aan. Dit littekenweefsel vormt feitelijk de verkleving.

Mensen die belastend werk doen, een slechte houding hebben of een echt trauma hebben gehad zijn meer vatbaar voor deze verklevingen. De adhesies maken eigenlijk het gewricht stijf en er kan dus minder bewogen worden. Dit komt dus inderdaad meer bij ouderen voor, omdat die gedurende langere tijd kleine beschadigingen hebben ondergaan en dus meer littekenweefsel gevormd hebben. Dit heeft dus absoluut niets met slijtage van de gewrichten te maken. Eigenlijk is de slijtage maar zelden de oorzaak van de stijvigheid. Wel zegt de slijtage iets over de hoeveelheid belasting die er op een nek heeft gestaan en daar zijn dan natuurlijk ook meer verklevingen te vinden. Belangrijk verschil is dat de verklevingen behandelbaar zijn en kunnen worden weggewerkt, terwijl slijtage niet kan herstellen. De behandeling van de chiropractor is gefocust op het doorbreken van de verklevingen en dus op het vergroten van de mobiliteit. Dit gebeurt door middel van specifieke manipulaties van de gewrichten op het niveau waar er verklevingen aanwezig zijn. Ook andere structuren worden daarin meegenomen.

Verder adviseren wij hoe de belasting op de nek geminimaliseerd kan worden. Dit gaat gepaard met adviezen over o.a. (werk)houding, oefeningen, slaaphouding, voetenstand en verder wordt er natuurlijk in de gehele wervelkolom en het bekken alles aan gedaan om de stand en belasting van de nek te normaliseren. Indien nodig laten we röntgenfoto’s en/of scans maken om de diagnose te ondersteunen. Ook oude röntgen- en scanonderzoeken worden bekeken en meegenomen in de diagnose. Mensen die in onze kliniek worden behandeld hebben spectaculaire verbetering of volledig herstel van de draaibeweging van de nek en minder pijn omdat de oorzaak van de klacht wordt aangepakt. Het is zeker niet nodig te moeten leven met een stijve nek en alle bijbehorende klachten. Als de OORZAAK wordt aangepakt zullen de klachten zeer zeker verbeteren.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950