Programma:
> Gershwin : “an American in paris”
> Grieg: pianoconcert
> Saint-saens: derde vioolconcert

“Hij is niemand en bezit niets” schreef zijn aanstaande schoonmoeder aan haar vriendinnen toen Edvard Grieg (1843-1907) met haar dochter wilde trouwen, “en hij schrijft muziek waar niemand naar wil luisteren!” En tóch wil ik u zondagmiddag zijn pianoconcert laten horen: soms overdonderende, soms ingetogen muziek, maar zó aangrijpend dat het concert binnen de kortste keren de hele wereld veroverde…behalve dan die schoonmoeder.

Minstens zo aangrijpend en romantisch is het derde vioolconcert van Camille Saint Saëns (1835-1921) het aanbeden wonderkind dat later een onuitstaanbaar mens werd. Dat concert veroverde ook de wereld, behalve zijn geboorteland Frankrijk dat hem links liet liggen omdat men hem daar niet meer lustte vanwege zijn moeilijke karakter.

Deze muziekmiddag is extra bijzonder omdat de soliste in het pianoconcert én het vioolconcert één en dezelfde persoon is: het fenomeen Julia Fischer. Het is een opname van het gedenkwaardige Nieuwjaarsconcert uit 2008.

De matinee wordt gestart met “An American in Paris” van George Gershwin (1898-1937). Dit symfonische gedicht kreeg enorme populariteit vanwege de Broadway-achtige sound en de speelse sfeer: Gershwin sleurt ons mee door Parijs met zijn taxi’s (er klinken zelfs echte claxons), zijn terrasjes en zijn nachtleven. Gershwin was zelf een flierefluiter en feestbeest van jewelste, dus Parijs lag hem wel!

De matinee begint om 14.30 uur en eindigt om ca. 17.00 uur
Iedereen is van harte welkom!

Erik Hulleman