Beste koorleden,

Nu covid-19 ons leven ongelooflijk beïnvloedt, hebben we allemaal met veel veranderingen en onzekerheden af te rekenen. Op sociaal vlak hebben we ons allemaal al heel erg moeten aanpassen en op de vraag wanneer we naar het nieuwe normaal gaan kan niemand een antwoord geven.

De verplichting in Spanje om overal een masker te dragen maakt het samenzingen in koor onmogelijk. Koren zouden haarden van besmetting zijn enz… De vraag dringt zich dus op wanneer we terug met de koorrepetities gaan kunnen starten en voor hoelang (komt er een 2degolf?).  Daarbij komt dat de meeste koorleden gepensioneerden zijn en dus bij de “risicogroep” horen.  Bij de minste opflakkering van het virus hoort ons koor dan ook meteen tot de grote risico’s en moeten onze activiteiten meteen stil gelegd worden.

Gaan er veel of weinig koorleden afhaken uit angst voor besmetting?  Gaan Lutgarde en ik terug optredens hebben en vanaf wanneer en voor hoelang? Gaan Lutgarde en ik dit financieel volhouden? Kortom, veel onzekerheden houden ons bezig. Véél vraagtekens !!

Wij gaan er van uit dat er op financieel vlak voor de meeste koorleden naar alle waarschijnlijkheid gelukkig weinig of niets veranderd is aangezien de meesten gepensioneerd zijn. Maar voor diegenen die hier nog een inkomen moeten realiseren ligt dat voor velen enigszins anders. Lutgarde en ik, beiden musici, horen bij die groep die hun inkomen hier aan de Costa Blanca niet alleen volledig kwijt zijn maar ook een heel onvoorspelbaar toekomstbeeld voor ogen hebben. Daarom hebben Lutgarde en ik, hoe zwaar het ons ook valt, besloten om vanaf september terug naar België te gaan waar wij onze jobs van weleer in het kunstonderwijs terug gaan opnemen.  Deze bijzonder moeilijke keuze lijkt ons, gezien onze situatie in dit wereldwijde probleem, de minst slechte. Wij zullen jullie ongetwijfeld erg missen en houden zéker contact met jullie en gaan de vele fantastisch mooie en goede herinneringen aan jullie koesteren.

Wij hopen dat iedereen zal begrijpen dat wij niet in de mogelijkheid zijn om deze belangrijke beslissing nog verder uit te stellen omdat wij dan uiteraard de start van het nieuwe schooljaar zouden missen.  Wij zullen dan ook zéker voor het hele schooljaar 2020-2021 in België zijn. Wij hopen dat de situatie snel terug normaliseert naar een stabiele veilige toestand waarin iedereen terug onbevreesd kan samen zingen en samen leven.

Wij weten dat er via Zoom mogelijk gezongen kan worden maar als dirigent voel ik er niet voor om een “Zoom-koor” te leiden.  De klanken en muzikale interactie, evenals het sociale contact zullen nooit zijn zoals “life” en voor mij persoonlijk is dit ook muzikaal te beperkt. Maar ik hoop dat wij samen met zijn allen zullen uitkijken naar een mogelijke vervanger die jullie verder in het samenzingen kan begeleiden. Voorstellen zijn zéker welkom.

Lutgarde en ik hopen dat jullie deze beslissing gaan begrijpen. Weet dat wij jullie en al de mooie momenten die we samen beleefden voor altijd diep in ons hart bewaren.

Lieve, hartelijke en muzikale groeten aan iedereen,

Guy en Lutgarde