Highlights– deze hele reis was eigenlijk één groot highlight. Ofschoon het regenachtige weer toen we vertrokken dat niet voorspelde.  Nou ja en niet alles ging vanzelf natuurlijk of was vanzelfsprekend, want de eerste shock was meteen `s morgens al toen de bus arriveerde. Ohhh waar is Antonio.. ja op onze leeftijd kun je ons natuurlijk niet zonder Antonio “onze eigen chauffeur” de weg op sturen, die hoort er immers  al jaren bij ! Dus stilte alom… niemand durfde er naar te vragen, tot Monique eindelijk de verlossende woorden uitsprak…hij komt…maar i.v.m. de rijtijdenregeling komt hij pas bij onze eerste stop in Elche in de bus…. een zucht van verlichting !! Het tweede goede nieuws was… Francis wordt weer jullie gids deze reis….arme Francis…. 5 dagen optrekken en orde houden met zo´n stelletje ongeregelde en absoluut niet luisterende clubgenoten.. enfin alles kwam goed hoor, maar af en toe kraakte het wel.

Jerez de la Frontera

Onze eerste overnachtingen waren in Jerez de la Frontera, een echte Spaanse stad, of wel een echte stad voor de Spanjaarden. De toeristen komen voornamelijk voor de sherry bodegas en de Andalusische paarden waar het hele leven in Jerez om draait !!  De Bodega van Tio Pepe, die wij bezochten, is een indrukwekkende bodega, maar het was jammer dat het treintje dat ons rond zou rijden was afgelast ivm de grootte van de groep, waardoor het toch voor verscheidene personen eigenlijk te zwaar was. Misschien hadden ze, gezien onze leeftijden een kleine groep die gelegenheid wel moeten geven.

Het bezoek aan het Palacio del Virrey Laserna van de Markies was ook heel bijzonder, maar ook dit had een keerzijde. Verdrietig dat deze duidelijk verarmde adel weinig keus heeft en alles op alles moet zetten om hun palacio te kunnen laten overleven. Misschien toch een schilderijtje in de verkoop zetten dat nu hangt te verdrogen ?  Al met al een stad met karakter en met een voor ons super fijn hotel… dat mag even gezegd worden.

Cádiz

De havenstad Cádiz was voor ons een echte highlight… volkomen onverwachts. Wat een  prachtige stad met schitterende parken, mooie gebouwen, een heel interessant fort met een expositie, veel gezellige straatjes en een grote prachtige mercado vol verse vis en schaaldieren en allerlei andere levensbehoeften. Een genot om doorheen te lopen, ook al koop je niks. Het vaste land wordt verbonden met het schiereiland door een prachtige nieuwe brug van 1400 meter lang, een beauty  om van een afstand te zien. Cádiz is een echte havenstad, maar … niet zo maar een, nee DAAR uit die haven voer Columbus voor de tweede keer uit in 1493  naar het verre westen, naar Amerika en dat voelde je, dat kon je in gedachten zien, die gigantische zeilschepen die in de verte aan de horizon verdwenen. Columbus werd overigens in 1451 in Genua geboren en stierf in 1506 in Valladolid, waar we vorig jaar met onze clubreis waren. Cádiz was ook de thuis haven van de voor ons zo bekende Zilvervloot en werd daardoor ook vaak aangevallen door o.a. de Hollandse vloot. Het heeft nog altijd een van de grootste scheepswerven van Spanje. Cádiz wordt ook wel het Kleine Havana genoemd en niet alleen omdat het zustersteden zijn, maar ook door de gelijkenis met het echte Havana.  Voor ons in elk geval wel een stad om nog eens terug te komen.

De weg van Jerez naar Ronda is een must, fantastisch… wat een uitzichten.. een echt highlight voor mensen die van toeren houden. Dit was helemaal ons ding.. ruig, bergachtig, groen, afwisselend, in een woord adembenemend. Antonio chapeau, want zie zo´n bus maar eens door dat landschap te laveren.

Ronda

Ronda .. is een gezellig toeristen plaatsje dat op een enorm plateau is gebouwd en eigenlijk één groot openluchtmuseum is. Helaas stikte het van de Chinezen en Japanners, maar.. dat is aan de andere kant wel altijd een goed teken… dan valt er ook wat te zien, als je er tenminste bij kunt !!!

Indrukwekkend is de gigantische kloof die volgens Ilja Gort elk jaar 18 centimeter dieper wordt. Het toeval wilde dat Gort over de grens in zijn aflevering over Spanje na onze thuiskomst zowel Jerez als Ronda bezocht had en daar nog zijn verhalen bij kon vertellen, die ons nu natuurlijk extra aanspraken, omdat wij er net vandaan kwamen. Het was puur toeval, maar wel heel erg leuk.  Al dwalend door het pittoreske plaatsje begrijp je hoe de mensen leefden. Dicht bij elkaar en altijd een helpende hand voor elkaar.

De enorme brug “El Puente Nuevo” deelt het plaatsje als het ware doormidden, het gedeelte voor de brug bestaat voornamelijk uit winkelstraten en het andere deel uit kleine beklinkerde straatjes met prachtige en goed verzorgde oude gebouwen, een fort en ook het geboortehuis van Don Bosco staat in dit oude deel. Wij hebben het voorbij laten gaan, want op dat moment stonden er rijen toeristen voor de deur … helaas.

De Parador van Ronda ligt spectaculair aan de kloof en de brug en heeft een gigantisch wijds uitzicht. Het is een mooi gebouw en een bezoek zeker waard. We zijn blij dat Ronda in ons programma was opgenomen en hebben er echt enorm van genoten.

De weg van Ronda naar Málaga was bijna net zo mooi als de weg naar Ronda toe en vooral het laatste stukje waar je vanaf de  bergroute Gibraltar kunt zien liggen is…adembenemend.

Málaga

Málaga… daar hadden we ons nou echt niets van voorgesteld en hoe anders kan het uitvallen !!

Wat een prachtig oud centrum en wat een gezellige drukke straatjes, wat een prachtige oude gebouwen en een gezellige pleinen, een echte.. oeps.. stad. Een verrassing, een highlight !!

De mercado van Málaga is nog veel groter dan in Cádiz en bevindt zich in een oude scheepswerf, echt een schitterend en schoon gebouw met veel licht en frisse lucht… daar kun je nog eenss lekker shoppen !!

Het Alcazaba ligt midden in de stad en is een oud Moors kasteel uit de 11de eeuw met prachtige oude tuinen vol trappen, poortjes en uitzichtpunten over de stad, een must als je goed ter been bent. Je kunt zelfs met een lift naar boven naar de tentoongestelde oude pottenbakkerij, maar dan mis je te veel van de oude tuinen. Ook het amfitheater is een prachtig oud stuk historie waar Málaga trots op mag zijn.

Het Picasso  museum met een hele uitgebreide collectie van zijn tekeningen en schilderijen en die van Olga Picasso was ook zeker de moeite van een bezoek waard. Voor mij heel verrassend, want een echte Picasso fan ben ik niet, maar als je al zijn werken zo naast elkaar ziet zou je het wel worden, zo´n verscheidenheid zie je zelden en hoe meer je ervan ziet hoe beter je hem gaat begrijpen en er ook van gaat genieten. Ondanks het feit dat we de hele dag door de stad hebben  gestruind, hebben we veel te veel nog niet kunnen zien dus … ook daar moeten we weer naar terug.

Vermeldenswaard is nog het feit dat we alleen maar mooi weer hebben gehad nadat we Moraira achter ons hadden gelaten en toen we uit Málaga vertrokken stortregende het weer … ofschoon we de gehele terugreis bijna geen druppel regen meer hebben gehad en net op tijd terug waren, want een half uur nadat we thuis waren, regende het weer !!  Dan hebben we blijkbaar toch heel wat engeltjes op onze schouders gehad… of zou Monique dat ook hebben geregeld…

Ietje