Met de ontelbare pijnbomen, zowel in Mediterrane tuinen als in de vrije natuur aan de Costa Blanca, kunnen we simpelweg niet om dit onderwerp heen. Hier aan de kust zijn 3 pijnboomsoorten van belang, te weten de Pinus Halepensis, de Pinus Maritima en de Pinus Pinea. De Pinus Halepensis is een pijnboom die heel snel groeit en het eigenlijk op alle grondsoorten goed doet. Is zéér bestand tegen de droogte. Dit komt door zijn wortels, die iedere kans grijpen om te overleven. Door dit wortelstelsel betekent het, dat andere planten in de meeste gevallen niet kunnen groeien en overleven, daar waar deze pijnbomen staan. Alle bestanddelen in de bodem van voedsel en vocht worden weggezogen. Ook de vele naalden verstikken vaak de planten onder deze bomen. U begrijpt het al, dat hier aan de Costa Blanca dit type pijnboom zeer veel voorkomt. Ze bereiken een hoogte van 10 tot 15 meter.

Bij wat meer regenval groeien ze snel. Afgelopen jaar hebben we dit kunnen constateren. De bomen zijn vaak in de top met meer dan 1 meter gegroeid, en veel voller geworden. Dit kan nadelig werken voor een bestaand uitzicht. Dat betekent, dat de boom of bomen goed terug gesnoeid moeten worden om het uitzicht te herstellen. Echter door de hoogte van de bomen is dit vaak moeilijk. De Pinus Halepensis is ook de pijnboom, waarvan de hars door de Grieken gebruikt wordt om Retsina wijn te maken. Ook de Pinus Maritima groeit snel en vormt vooral langs de kust mooie bosformaties. Tevens controleren deze bomen de erosie in steenachtige terreinen. De Pinus Pinea is een soort pijnboom, die een geheel andere vorm heeft. Het gaat hier om de schermpijnboom of ook wel paraplupijnboom genaamd.

Dit is ook de boom die eetbare pijnboompitten voortbrengt. Deze boomsoort komt oorspronkelijk uit Italië en is hier door de Romeinen gebracht. Zij vraagt een zandige of in ieder geval een goed gedraineerde bodem. Helaas komt deze boomsoort hier minder voor dan de twee eerder genoemde boomsoorten. De Pinus Pinea is namelijk erg decoratief en kan solitair geplaatst worden, maar ook in groepen doet deze boom het zeer goed.

Tijdens een recent bezoek aan Italië heb ik de Pinus Pinea veel gezien. Mooi opgesnoeide stammen met prachtige ronde kronen. Daar bepaalt de boom vaak het landschapsbeeld langs de kust en in de steden als Rome, Napels etc. Ze dragen hier een heerlijke Mediterrane sfeer uit. Er zijn nog een paar wat minder positieve zaken te melden over de pijnbomen. In het voorjaar, zo in februari/maart komt er veel stuifmeel vrij, waardoor de terrassen zelfs geheel geel gekleurd kunnen worden door geel stof (poeder). De hierbij vrijgekomen pollen kunnen bij allergisch ingestelde mensen hooikoorts veroorzaken. Verder heeft u ook wel eens gehoord van de processierupsen. Dit is een rupsensoort van een nachtvlinder, die haar eitjes op takken van de pijnbomen legt. Bij het uitkomen van de eitjes spinnen de rupsjes met hulp van naalden een soortement nest. Zij verlaten dit nest in een lange rij (processie) om voedsel te zoeken. De wat oudere rupsen hebben giftige pijlvormige haartjes, die zij afschieten als zij aangeraakt worden. Deze giftige haartjes kunnen zowel bij mens en dier huid irritatie plekken geven. U zult begrijpen, dat ik de pijnboom in de kleinere Mediterrane tuin een niet zo geweldige toepassing vind, maar vaak zult u het ermee moeten doen. Zonder een kapvergunning mag u de bomen niet verwijderen. Toch zijn er zeker ook veel positieve zaken te noemen. In de zomer is er geen betere schaduw boom dan de pijnboom. Ook de geur en het ruisen van de takken is speciaal. Met planten als de Pistacia lentiscus, Pittosporum en Hedera en dergelijke kunt u toch een onder begroeiing creëren. Verder wil ik u er op wijzen, dat de Costa Blanca mede zo mooi groen is, door de manifeste aanwezigheid van de vele pijnbomen, over het ganse grondgebied verspreid!