Veel mensen komen in onze kliniek in verband met pijn tussen de schouderbladen. Dit varieert van een lokaal pijnpuntje tot pijn in het gehele thoracale gebied met uitstraling naar armen en het hoofd. Meestal is er sprake van een gewrichtsirritatie van de kleine gewrichtjes tussen de borstwervels of de ribgewrichten die zich bevinden aan de wervelkolom.

Doordat dit gebied rijkelijk bezaaid is met zenuwweefsel is het enorm gevoelig. Vandaar ook dat patiënten vaak klagen over een mes-in-de-rug-gevoel. Buiten dat het lokaal erg pijnlijk kan zijn, kan de pijn ook uitstralen naar de voorkant van de ribbenkast. Dit kan de ademhaling beperken, onregelmatig maken en hierdoor kan een constante staat van hyperventilatie ontstaan met alle klachten die daarbij horen. Verder heeft het hogere gedeelte van de bovenrug directe neurologische verbindingen met het hart. Irritatie van deze zenuwverbindingen vanuit de wervelkolom kunnen zelfs hartkloppingen of beklemmend gevoel op de borst geven. Kortom er zijn tal van klachten die niet direct in verband worden gebracht met de wervelkolom, maar die erg goed behandelbaar zijn door middel van Chiropractische technieken. Natuurlijk moeten alle andere mogelijke oorzaken van deze pijnklachten worden uitgesloten voordat op behandeling wordt overgegaan. De meeste mensen met deze klachten hebben echter reeds elk onderzoek ondergaan.

Blokkades van de bovenste ribben zijn de grootste oorzaak van slapende armen en/of handen en dan vooral ´s nachts. Tussen de bovenste ribben, de nekwervels en de spieren in dat gebied lopen de zenuwen door een soort poort naar de armen. Door blokkades of dwangstanden van de eerste en tweede rib wordt de poort kleiner en deze geeft druk op de zenuwen.

De oorzaak van al deze klachten is vaak een foutieve houding in het algemeen of op het werk in het bijzonder. Vooral mensen die werk aan de voorzijde van hun lichaam doen zoals bijvoorbeeld koks, mensen die werken op computers en in de bediening, zijn erg vatbaar voor deze klachten.

De behandeling bestaat uit het weer volledig soepel maken van de borstwervels en ribben door middel van chiropractische correcties. Daarna wordt een specifiek oefenprogramma samengesteld om de houding aan te passen en de rug te versterken. In die volgorde, anders wordt iets versterkt wat niet op z’n plek zit.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950