In de 5 romans over Patrick Melrose verwerkt auteur zijn traumatische jeugdervaringen, waarbij hij kritisch kijkt naar de Engelse aristocratie.

Zo beschrijft de 1e ‘Laat maar’ hoe Patrick op zijn 5e voor het eerst door zijn vader wordt verkracht en hoe hij daarop reageert.

In ‘Slecht nieuws’ moet Patrick (22), heroïneverslaafd, de as van zijn in New York overleden vader ophalen en probeert in Manhattan op de been te blijven.

In ‘Mother’s Milk’ wordt Patrick’s vrouw na de geboorte van hun 2e zoontje opgeslokt door de kinderen en wil zijn moeder een New Age-stichting het Franse familiehuis laten erven.

In 5 ‘Eindelijk’ is Patricks moeder overleden en gloort er wat ruimte.

De meermaals bekroonde Engelse auteur (1960) publiceerde 8 romans, waarvan de 5 Patrick Melrose-romans nu in 1 band goed vertaald verschenen. De 4e, ‘Mother’s MIlk’, werd genomineerd voor Booker Prize 2006.

De zelfstandig te lezen, maar met elkaar verbonden indringende romans zijn boeiend, uitstekend geschreven en geven een kritisch beeld van de Engelse aristocratie. Omslagillustratie in kleur van man zonder gezicht.