Velen van u kennen de Hoya als kamerplant in Nederland. Maar deze plant is ook goed toepasbaar in de Mediterrane tuin. Vooral als pot of kuipplant of als een toepassing in een ‘hanging-basket’.

Zelf heb ik de Hoya carnosa al vele jaren in Nederland als toepassing in een plantenkas. Maar hier in Spanje groeit en bloeit de plant ook al weer ruim 14 jaar vanuit een ‘hanging basket.’
De wasbloemen behoren tot een geslacht van zo’n 200 soorten. Oorspronkelijk komen de planten uit India, China en ook uit Australië. De meest voorkomende soorten zijn de Hoya carnosa, de Hoya australis (heeft heel groot blad) en de Hoya bella (Is een wat meer kleinere wasbloem).

In dit artikel informeer ik u graag over de Hoya carnosa, de grote Wasbloem. Deze bloeit hier aan de Costa Blanca vooral in juli, augustus , september. De veelvuldige bloemen, zitten als het ware in een halve bol en zijn van kleur wit, met in het midden roze stervormige bloempjes. De Hoya is een klimplant, moet dus geleid worden. Het blad is vlezig en glanzend en is donkergroen van kleur. Op de bloemen verschijnt er vaak druppels nectar. De bloemen verspreiden een heerlijke geur.

Na de eerste bloei volgen meestal nog een tweede en derde bloei. De plant vraagt veel licht en gedijt goed in de zon. Wat halfschaduw is zeker niet verkeerd. De Hoya groeit het beste in grond dat veel turfmolm bevat. Dus in een goede potgrond. Verder is het goed om de plant regelmatig water te geven.

Zoals gezegd, kunt u de Hoya goed als hangplant hanteren. Echter wanneer u de plant in een pot of kuip toepast, dan is het noodzaak om een klimrek voor geleiding aan te brengen. Een belangrijke tip die ik u nog mee moet geven, is dat na de bloei de oude bloembeginsels moeten blijven zitten. Hieraan komen namelijk de volgende nieuwe bloemen. Veel succes toegewenst bij toepassing!