Deze avond zetten we Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in de schijnwerper.

Op het programma staat het ballet ‘De schone slaapster’. Het is een ballet in een proloog en drie akten naar het sprookje ‘La belle au bois dormant’ van Charles Perrault. Het is het verhaal van Doornroosje.

Tsjaikovski heeft nogal wat moeite moeten doen om het werk te voltooien, omdat het maar niet wilde vlotten. Maar toen het eenmaal klaar was vond hij het werk zo ongeveer het beste dat hij tot dan toe gecomponeerd had.

Tsaar Alexander III was bij de première in het Mariinskitheater in Sint- Petersburg aanwezig. Tsaar en publiek waren niet enthousiast, tot grote teleurstelling van de componist. Tsjaikovski schreef in een van zijn brieven: “Zijne majesteit keurde me nauwelijks een blik waardig, God zij met hem”.

Op onze muziekavond kunnen we zelf oordelen wie gelijk had, de Tsaar of Tsjaikovski met velen na hem. Wij presenteren natuurlijk een topuitvoering, namelijk door het Bolsjojballet in het Bolsjojtheater van Moskou (2011) met als dirigent Vassily Sinaisky en de choreograaf is Yuri Grigorovich.

Liefhebbers van mooie muziek en/of klassiek ballet mogen deze avond eigenlijk niet missen.

Jan Aerts

Filmavonden, documentaire avonden en klassieke muziek avonden zijn alleen toegankelijk voor leden van NVOC “De Lage Landen”.