Als we in de Tropen kip wilden eten dan moesten we naar de markt om er een te kopen. Uit Nederland komende verraste het me de eerste keer behoorlijk dat er alleen levende kippen in de aanbieding waren. Hoewel die allemaal voor ons Europeanen als “jonge haantjes” werden aangeprezen waren het natuurlijk allemaal ouwe taaie hennen. Daar kwamen we vrij snel achter toen ons eerste ”jonge haantje” na het slachten nog een paar eieren in “zijn” buik bleek te hebben. Ach ja, logisch: wie is er nu zo stom om voortijdig een goed functionerend eierfabriekje om zeep te helpen? Om de verwarring te verklaren, die Afrikaanse kippen zijn veel groter dan die welke wij gewend waren, lopen op hoge poten zoals bij ons de hanen, zijn slanker en ook de lellen deden wat haniger aan. Vandaar.

Om niet als een al te suffe koper over te komen moet je die kippen “deskundig” zachtjes in de dijen knijpen om de malsheid te testen. Zoiets als de “verstest” bij vis kopen op de markt: dan moet je de kieuwen openen want de kleur daarbinnen moet nog helder rood zijn en op de ogen drukken, die mogen niet plakken en moeten nog veerkrachtig zijn.

Goed, die kippen zijn dus oud en der jaren zat en dus best een beetje taai. Geen probleem want met een pressure cooker krijg je uiteindelijk ook het meest taaie vlees gaar. Ooit hadden we grote loopeenden die uiteindelijk na vier uur in de hogedrukpan toch heel lekker werden. Dat was wel ons record. Kippen deden we meestal één uur. Hierbij was de hoogtecorrectie inbegrepen. Wij woonden op een kleine twee duizend meter en voor elke honderd meter hoogte moet je iets tijd bijtellen. Dat kippenvlees is doordat die kippen altijd een heel vrij buitenleven hebben geleid gewoon rood, zoals het meeste vlees, vrij stevig en het smaakt heerlijk.

Terug in Nederland maar nog niet helemaal weer aangepast, voor een kip naar de supermarkt waar je niet op alle kippen moet duwen dus de aankoop voelde enigszins als een gok. Thuis de kip in zijn geheel in de snelkookpan met de nodige kruiden en voldoende water om hem in een uurtje gaar te krijgen. Tijd voorbij, pan open en …asjemenou… weg kip, compleet verdwenen, alleen een heleboel bouillon? Waar was dat beest gebleven? Vergeten erin te doen misschien? Nee toch niet, de kip was op één botje na helemaal opgelost! Tja de ene soort kip is blijkbaar de andere niet. Die bouillon was overigens lang niet gek!

Coral DHP