21 mei is een heugelijke dag, dan laat de NVOC een oude traditie herleven: de Vlaamse Bier- en Kaasavond. We proeven diverse bieren en kazen.

De grote diversiteit aan bieren in België gaat gepaard met een rijke lokale biercultuur, iets waar de meeste Belgen erg trots op zijn. Elk bier moet voor een optimale smaak geserveerd worden op zijn ´ideale´ temperatuur (meestal tussen 8 en 15°C.), met de juiste hoogte van schuimkraag. Elk bier wordt geschonken in zijn eigen specifieke glas, een regel waar zelden van afgeweken wordt. In totaal zijn er (anno 2013) circa 130 brouwerijen in het land, die ongeveer 1000 verschillende bieren produceren. Het aandeel van de speciaalbieren is de laatste jaren toegenomen. Begin jaren 90 hadden deze een aandeel van 10% op de Belgische markt. Anno 2013 was dat 30%. Het aantal bieren is toegenomen tot meer dan 1200. De toename is vooral te danken aan de kleine brouwerijen. Het kleinschalig bier brouwen als vrijetijdsbesteding zit meer dan ooit in de lift.

Bij kaas denken we aan Nederland maar op donderdag 21 mei verrassen we onze clubgenoten met een pallet Belgische kazen van bij ons. Kaas werd eeuwen geleden per toeval ontdekt door rondtrekkende nomadenvolkeren. Omdat melk voor hen een zeer waardevol product was, bewaarden ze de melk in varkens- of rundermagen. Deze oerkaas vormde de basis van de kazen die we vandaag de dag kennen. Door de jaren heen werd het proces van kaasmaken bijgestuurd en geperfectioneerd. En wat drinken we erbij? Belgisch Bier. Bij de perfecte kaasschotel hoort uiteraard een bijpassende drank. En waarom niet die andere nationale trots, een lekker Belgisch biertje? Met deze algemene regels kies je zo het gepaste bier: hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier. Een kruidige, pikante of sterke kaas houdt van een bier met een uitgesproken, zoete of complexe smaak en aroma. Voor het proeven van een bordje met een vijftal verschillende kazen à 9,50 Euro, kun je je inschrijven bij de gastvrouwen.