Een veel voorkomende “klacht” waarmee mensen denken rond te lopen is de slijmbeurs ontsteking. De meest voorkomende zijn de slijmbeursontsteking in de schouder en in de heup. Het is echter zo, dat de slijmbeursontsteking zelf niet het probleem vormt, maar de oorzaak daarvan!

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje wat zich tussen twee lichaamsstructuren bevindt om inklemming of wrijving te voorkomen. Als dit stootkussentje overbelast wordt, raakt het ontstoken en is de slijmbeursontsteking ontstaan. Dit kan als gevolg van een trauma, dus bijvoorbeeld door een val op de heup of schouder, maar vooral door kleine beschadigingen die heel vaak voorkomen. Deze beschadigingen worden microtrauma’s genoemd en zijn de oorzaak van slijmbeursontstekingen. Een veel gebruikte ‘therapie’ voor dit probleem is een injectie cortisonen in de slijmbeurs. Als de slijmbeurs ingespoten wordt met cortisonen, deze moet trouwens altijd door een orthopeed onder röntgen plaatsvinden om op de juiste plek te kunnen injecteren, gaat inderdaad de ontsteking weg, maar de OORZAAK blijft uiteraard bestaan, zodat vrijwel altijd de klacht terugkomt.

De pijn van de heupslijmbeurs straalt vaak uit in de bil, lies en via de buitenkant van het bovenbeen naar de knie. Daarbij is dan ook vaak het gevoel dat er door de knie gezakt wordt en liggen in bed op de pijnlijke zijde is vrijwel onmogelijk. Na grondig onderzoek blijkt meer dan vaak dat er sprake is van een bekkenverwringing. Omdat de heup zijn gewricht maakt met een bekkenhelft, komt het heupgewricht in een verdraaide toestand te staan. Hierdoor raakt vaak de slijmbeurs geïrriteerd en door deze standsverandering is de stand van de knie onder de heup afwijkend. Hierdoor ontstaat er instabiliteit en zakken mensen met deze klacht vaak, zonder pijn, door hun knie heen. De pijn aan de buitenkant van het been wordt veroorzaakt door het onder hoogspanning staan van een spier die aan de buitenkant van het been loopt (iliotibial band) en aan het kniekapsel is aangehecht. Ook deze spier kan druk en dus irritatie geven op de slijmbeurs

Te vaak wordt gedacht dat er sprake is van een slijmbeursontsteking in de schouder. Na grondig onderzoek blijkt meer dan vaak dat de oorzaak een schoudergordel blokkade is. Omdat de schoudergordel bestaat uit een aantal gewrichten die elkaar beïnvloeden, kan een kleine blokkade in één gewricht een kettingreactie aan gewrichtsproblemen doen ontstaan. Hierdoor raakt vaak de slijmbeurs geïrriteerd door de verminderde bewegelijkheid van de schoudergordel, die deze slijmbeurs en andere structuren doet inklemmen tussen de schouderkop en het schouderdak. Daardoor ontstaat er pijn in de schouder en kunnen mensen niet op deze schouder liggen en is het heffen van de arm moeilijk.

Door de OORZAAK van de veelvoorkomende bovenstaande klachten te behandelen zal de slijmbeursontsteking ook verdwijnen. Dit vergt een complexe aanpak waarin alle betrokken structuren moeten worden behandeld. Dit betekent, dat naast het lokaal behandelen van de betreffende structuren ook andere gedeelten van het lichaam moeten worden betrokken, zoals bijvoorbeeld zooltjes om de stand van de voeten aan te passen. Ook de lichaamshouding speelt een grote rol bij dit soort klachten, evenals gewoonten en bewegingen in het dagelijkse leven. Door al deze factoren te behandelen hebben wij veel succes in het behandelen van de slijmbeursontsteking in de schouder en heup.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950