De meest voorkomende klachten die wij bij ons in de praktijk zien, zijn nek- en lage rugklachten. Als rugklachten worden veroorzaakt door bewegingsverlies in het lichaam zijn deze heel goed te behandelen door middel van osteopathie.

Oorzaken lage rugpijn

Vaak is de pijn gelokaliseerd in de lage rugspieren of rond de wervels, maar lage rugklachten kunnen ook voorkomen in combinatie met bijvoorbeeld uitstraling naar het been en/of pijn in de bilspier. Pijn in de onderrug kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak van de rugpijn hoeft niet te liggen in de lage rug zelf, maar kan bijvoorbeeld ook komen door:
• Instabiliteit van het bekken
• Spanning in bepaalde organen, zoals baarmoeder, darmen, nieren en de prostaat
• Blokkeringen van de wervelkolom
• Beperkt functioneren van de heup
Een onderzoek bij de osteopaat wordt dan ook niet alleen lokaal op de plek van de pijn uitgevoerd, maar zal het gehele lichaam behelzen. Na dit uitvoerige onderzoek kan de osteopaat een uitspraak doen over welke osteopathische behandeling mogelijk is.

Wat is osteopathie?

Hoewel de wervelkolom en het bekken wel een centrale plaats in de behandeling innemen, worden ook organen, schedel, spieren, bloedvaten en het zenuwstelsel bij de behandeling betrokken. Een van de belangrijkste principes van de osteopathie is juist dat het lichaam als een totaliteit bekeken wordt. Op de plekken waar klachten aanwezig zijn, is zeker niet altijd de oorzaak van de klacht De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en zal door middel van corrigerende handgrepen, proberen het probleem aan te pakken.

Waaruit bestaat een behandeling?

De meeste corrigerende handgrepen worden manueel uitgevoerd. De osteopaat behandelt verschillende delen van het lichaam, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt.

Ook voert een osteopaat net als een manuele therapeut en een chiropractor manipulaties uit. Een osteopaat probeert echter de problemen eerst op te lossen zonder te manipuleren om instabiliteit klachten te voorkomen. Vaak zijn de effectieve mobilisatie technieken van een osteopaat al voldoende om een gewricht los te maken en zijn manipulaties overbodig.
Na het onderzoek worden de gevonden stoornissen met de patiënt besproken en wordt eveneens aangehaald hoe de klacht eventueel heeft kunnen ontstaan en wat er preventief gedaan kan worden zodat de klacht niet meer terugkomt.

Ook beschikt Medifit over een rug training programma m.b.v. speciale fitness revalidatie apparatuur om de houding spieren te meten en te versterken. Dit alles om klachten in de toekomst te voorkomen.


Mocht u meer vragen hebben of een afspraak willen maken dan is dit mogelijk een email te sturen naar info@medifitreha.com of te bellen naar 96 6495448