Het tweede concert in de serie “back to the sixties” dat we presenteren is Woodstock, 3 days of peace & music! Een ruim 3 uur durende documentaire van het meest legendarische muziekfestival aller tijden. Alles klopte die magische zomer van 1969. De sfeer, de mensen, de muziek. Zo’n 500.000 hippies streken neer in een weiland om te luisteren naar grootheden als Jimi Hendrix, The Who en Jefferson Airplane. Het verkeer liep tot in de wijde omgeving vast, het eten raakte op en er waren te weinig toiletten en EHBO-ers.

Een complete chaos, maar geen ongeregeldheden. Hulp kwam al snel uit alle hoeken. De lokale bevolking doneerde voedsel, het leger vloog hulpgoederen in en artsen boden gratis hun diensten aan. Woodstock bewees dat een half miljoen jongeren drie dagen lang in harmonie konden samenleven en stond daarmee symbool voor de verbroederende werking van muziek!

Prachtig tijdsbeeld

Regisseur Michael Wadleigh was erbij en schoot plaatjes die je in zou kunnen lijsten. In deze documentaire wisselt Wadleigh sfeerbeelden af met optredens en interviews met festivalbezoekers, artiesten, lokale bevolking en het gezag. Hij bleek daarbij oog te hebben voor bijzondere momenten en had daarbij zijn camera altijd op de juiste plek. Daardoor is Woodstock meer dan alleen een festivalverslag.

De film schetst een prachtig tijdsbeeld van de generatie die opgroeide met rock, drugs en vrije liefde, maar ook rassenhaat, de Vietnamoorlog en de dreiging van kernwapens. De betovering van Woodstock gaf Amerika even het gevoel dat vrede en vrijheid binnen handbereik waren.

En dan de muziek

Die kwam puur, eerlijk en recht uit het hart. De line-up van Woodstock was om te watertanden en veel optredens gelden als klassiek. Richie Havens die tijdens zijn set het nummer “Freedom” improviseert. De te jong gestorven Janis Joplin die zich de longen uit het lijf schreeuwt. “Pinball Wizard” van The Who en “Purple Haze” van Jimi Hendrix. Joe Cocker bewees met zijn “With a little help from my Friends” eeuwigheidswaarde. De energie spatte van het podium.

Woodstock is een film, wat aan de lange kant, maar goed, dan heb je ook wat! Woodstock is een film die elke muziekliefhebber gezien moet hebben. Zelf als je na de hippietijd uit het ei bent gekropen.

Noteer alvast in uw agenda: zo. 26 januari, let op aanvang 13.30 uur. Welkom vanaf 13.00 uur! Dresscode : kleurrijke kleding eind jaren ’60. Festivalsfeer met eigen hapjes!

We herhalen het verzoek aan het publiek, net als vorig jaar bij Hair, om wat “hapjes uit die tijd” te maken. Dat werd een geweldig succes en zeer gewaardeerd. Er zijn twee pauzes, ruimte genoeg om van elkaars lekkers te genieten.