De Laurus Nobilis betreft dus de Laurier, weer zo’n Mediterrane plant, met een historie waar je “U” tegen zegt. Deze historie gaat zeker zo’n 3000 jaar terug. Door de Grieken is deze plant meegenomen na één van hun veroveringstochten in klein Azië (Perzië) en op deze manier terecht gekomen in het Middellandse Zeegebied. De Laurier heeft zich hier dermate ontwikkeld, dat de plant zich in het wild heeft kunnen ontplooien. De plant is niet winterhard. In Nederland wordt de plant vaak gebruikt als kuipplant. Zoals reeds eerder gezegd, kent deze plant een zéér lange geschiedenis. De plant stond als symbool voor reinheid, maar ook voor wijsheid en glorie en was gewijd aan Apollo, zoals u weet een van de belangrijkste Griekse Goden. Indertijd kregen de winnaars tijdens de (Olympische) Spelen, gevlochten Laurier kransen, als teken van de overwinning. Later zijn door het oude Rome, deze overwinningsceremoniën overgenomen.

De Laurus, die behoort tot het geslacht Lauraceae, bevat slechts 2 soorten n.l. de genoemde Laurus Nobilis en een inheemse soort, die voorkomt op de Canarische eilanden (Laurus Azorica of ook wel genoemd de Laurus Canariënsis). De Laurier bevat etherische oliën, die als medicijn worden toegepast, maar ook als kruid een grote toepassing heeft in de keuken. Vooral in gedroogde vorm van de bladeren, maar ook kunt u uitstekend verse laurierbladeren toepassen. Zeker als u zelf zo’n plant in de tuin heeft staan. In het wild, kan de plant 5 tot 12 meter hoog worden. Met zijn geurende, glanzend lederachtig blad, dat lancetvormig is en aan de rand iets gegolfd (lengte blad 5 à 10 cm), wordt de Laurier tot een dichte struik gevormd, die goed toepasbaar is om extra privacy in de tuin te creëren. Zo rond februari, maart krijgt de plant in de oksels op de groeipunten, groen gele bloempjes, die later in het seizoen tot zwarte, glanzende bessen uitgroeien. U kunt de plant dus goed toepassen in de Mediterrane tuin. Wel is het noodzakelijk de boom of struik op z’n tijd terug te snoeien (1 à 2 maal per jaar). Verder kunt u de Laurier ook in speciale vormen snoeien, bijvoorbeeld in een zuil of piramide vorm, maar ook in bolvorm op stam.

Ik sprak u erover, dat de plant in Nederland alleen als kuipplant gehouden wordt. Vrij in de grond is niet mogelijk, daar de plant niet tegen aanhoudende lage temperaturen kan. Deze toepassing als kuipplant, kunt u ook zéér goed hier uitnutten in uw Mediterrane tuin. De plant vraagt in de pot om vruchtbare en humusrijke grond. Indien u 1 à 2 x per week goed water verstrekt en regelmatig mest, dan kunt u vele jaren genieten van deze mobiele toepassing. Vooral als u de plant ook in een decoratieve vorm snoeit, zoals eerder besproken bij de vaste bomen of struiken. Doordat de plant in de pot mobiel is, kunt u hem zeer goed gebruiken, om bepaalde gaten in de tuin op te vullen. Bijvoorbeeld als u andere planten drastisch heeft terug gesnoeid. Maar ook als er door de droogte bepaalde planten zijn weggevallen, etc. U kunt een entree bij uw huis heel mooi decoratief aankleden met een serie van Laurier boompjes in potten. Indien u een kale gevel aan de Noord/West zijde van uw huis wat meer wil bekleden, dan kunt u ook hier deze Laurier boompjes in potten plaatsen. Zeker in bolvorm op een stam van 1,5 tot 2.00 m. geeft dit een uitermate “rijk” effect. Zoals u weet is niets volmaakt, ook de Laurier kan geplaagd worden door bijvoorbeeld schildluizen, waardoor de plant wat “kleverig” kan worden en de roetdauwschimmel dan het blad een beroet uiterlijk kan geven. In zo’n situatie kunt u met een harde straal water de bladeren afspoelen, waardoor de schildluis en roet verdwijnt. Doet u dit regelmatig, dan is dit zeer succesvol. Ook zijn er goede middelen ter bestrijding bij het tuincentrum te verkrijgen.

De Laurus Mobilis kan voor uw tuin een verrijking zijn, met als extra het geurende blad. Dit blad moet u dan wel even “knakken” of inscheuren, waardoor de heerlijke aroma u tegemoet komt.