Na afwezigheid van 15 maanden is Krijt Uw Topje weer volop actief bij de komende biljartkampioenschappen “De meest vreemde stoten van de Costa Blanca”. Voor het negende jaar ligt de organisatie als van ouds weer bij de Nederlandse Vlaamse Ontspanningsvereniging “De Lage Landen” in Moraira.

Verleden week signaleerden wij op de boulevard van Moraira al een oud-deelnemer, Coos Masseé uit Wassenaar. Hij was vergezeld van Henkie De Piqué eveneens uit de regio Wassenaar. Deze speler staat in de regio Haaglanden bekend als een killer op het groene laken. De Piqué, buurman van onze Oranjes en in het verleden adviseur van Tsjeula Ling, ja, de bekende balvirtuoos van de Europese voetbalstadions is speciaal ingevlogen om met zijn special aangemeten keu de kunsten met de drie ivoren ballen te tonen en naar verwachting het niveau aan de Costa Blanca dit jaar een aanzienlijke opgrading te geven. Hij is gewend meerdere banden te spelen, echter wel op een rond biljart.

Dinsdag jl is de strijd al gestart met de voorrondes. Oud sterspelers hebben zich voor de komende kampioenschappen, die 6 weken in Moraira zullen worden gehouden, ingeschreven. Vanuit Katwijk is Cees van der Dominante, kampioen en pionier uit het bekende vissersdorp, dat in het verleden al meerdere giganten waaronder Jaap van der Plas, afgevaardigd. Hij heeft afgelopen jaar regelmatig het biljartlaken in Moraira getest en is één van de kanshebbers. Heel Katwijk zal zijn verrichtingen middels Fox en het speciale biljartkanaal van de Spaanse televisie op de minuut volgen. Voor Katwijkers die niet in de gelegenheid zullen zijn om thuis te kijken kunnen gebruik maken van de grote megaschermen die geïnstalleerd zijn in de voetbalstadions van v.v. Katwijk, Quick Boy’s en Rijnsburgse Boy’s. Na verwachting zullen alle drie de stadions zo goed als volledig tijdens de wedstrijdagen zijn uitverkocht.

Ook België is goed vertegenwoordigd. Met Christiaan Vingerhoedt, niet te verwarren met René Vingerhoedt, die 22 Europesche titels ooit heeft gewonnen en 2 wereldtitels. Christiaan heeft zeker met zijn spel veel gemeen van zijn naamgenoot René en zal in de toekomst Europees van zich laten horen. In Vlaanderen wordt hij regelmatig gevraagd om demonstratie voorstellingen te geven vwb het driebandenspel. Hij is een vermoedelijk één van de smaakmakes van dit toernooi.

Ook uit Vlaanderen, net over de Nederlandse grens is de alom in Madrid bekende speler doctorandus Doublé-Coulé, geen familie van doctorandus P. Doublé-Coulé is één van de begaafste spelers in Vlaanderen in het Kaderspel, tevens is hij professor in alle verschillende Stootvormen aan de Vlaamse en Spaanse universiteiten. Ook deze speler vertoeft regelmatig in Moraira om zijn techniek en stootvormen in het Walhalla van het Biljarten aan de Costa Blanca op niveau te houden.

De plaatselijke idiool van Moraira, oud jeugdkampioen van het Tukkenland en nu één van de twee plaatselijke favorieten Gerrit Diamond. Hij geeft met Coos Massé de lijnen aan en beheerst het volledige technisch en taktisch reglement, dat tijdens dit toernooi per speeldag kan worden aangepast. Tevens zijn beiden verantwoordelijk voor een rustig en gecontroleerd verloop voor de komende wedstrijd dagen. Dit impliceert dat zij het materiaal zoals keu’s ballen, pomeranzen en wat nog meer te maken hebben met het spel, te allen tijde aan inspectie kunnen onderwerpen. Namens de Nederlandse en Spaanse Biljart Federatie hebben zij alle volmachten. Dit lijkt enigszins overdreven echter in het verleden is gebleken dat malversaties, bedreigingen, matchfixing tijdens deze toernooien dit helaas noodzakelijk maken.

Nog niet vermeld zijn Theo Birdie, één van de oprichters van de biljartclub in Moraira en vele jaren de kampioen aan de Costa Blanca. De Brabander Rien Pomerans, een sluipmordenaar op het groene laken sluit voorlopig de rijen.


Afgelopen dinsdag hebben de eerste wedstrijden plaatsgevonden en deze zullen donderdag 28 september worden vervolgd. Krijt Uw Topje zal jullie van alle gespeelde wedstrijden informeren.

Opvallend is dat de Wasenaarse spelers Henkie De Piqué en Coos Massé zich na de eerste voorronde dinsdag jl, de dag daarna, woensdag met vele topgolfers mental aan het voorbereiden waren met een partijtje golf op de Altea Club de Golf in Altea La Vella. Met het lopen van 18 holes toonden zij aan dat ze niet alleen met de ivoren ballen uit de weg kunnen maar ook met het kleine golfballetje hun mannetje stonden.

Voor de bezoekers die nog geen toegangsbewijs in de voorverkoop hebben besteld zal de teleurstelling groot zijn dat zij geen toegangskaartje bezitten. Mogelijk zullen de Spaanse tv stations en de Spaanse Golf Federatie nog enige kaarten ter beschikking hebben. Om toch de wedstrijden te kunnen volgen is de mogelijkheid om een kaartje aan de kassa’s te kopen in het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid met 85.454 zitplaatsen en het nieuwe Estadio Wanda Metropolitano van Atletico Madrid met 67.703 plaatsen. Vanwege de grote toeloop heeft Valencia ook hun Estadio de Mestalla ter beschikkng gesteld. In alle drie de Estadio’s worden vier grote megaschermen op het veld geplaatst. Om de grote toeloop tijdens de speeldagen in goede banen te leiden wordt verzocht om de aanwijzingen van de Guardia Civil en de verkeersregelaars van de plaatselijke politie op te volgen. Wij zullen u via het Nieuwsbulletin van KUT (KijtUwTopje) op de hoogte houden.

Moraira, 28 september 2017

Redactie Krijt Uw Topje Moraira