Zondagmiddag 4 september j.l. zagen wij de blusvliegtuigen en -helikopters overvliegen richtig de Cumbre del Sol. Na ca. 2 uur intensief blussen hield het geronk van de vliegtuigen op en konden we opgelucht ademhalen, dachten we.

Echter om 19:00 uur hoorden wij wederom de de sirenes , en de brand trok van de urbanisaties Villas de Vent in enkele minuten naar Cansalades – Valle del Sol – Val Sol – Pinosol richting de Arenal – kortom langs het hele “rif” van de Granadella. Politie kwam de straten inrijden met door de luidspreker het dringend advies zo snel mogelijk de huizen te verlaten. We zagen de noodzaak wel in want binnen enkele minuten stond de hele heuvel in lichterlaaie.Het vuur, aangewakkerd door de harde wind, bewoog zich naar de top van de Granadella – en uiteindelijk sloeg deze over naar de natuurpark zelf.

Om 20:00 werd het echt precair toen de wind draaide en van zuid naar noord ging en het vuur kwam van de heuvel naar beneden kwam, richting Pinosol. We hoorden gasflessen exploderen – en de bomen en struiken brandden als lucifers. Maandag waren alle wegen afgesloten , inclusief Cami de Cabanes , en het vuur brandde nu hoofdzakelijk in de Granadella zelf en bewoog zich naar Cumbre del Sol – waar we hoorden dat deze uit voorzorg werd geëvacueerd. ‘s Middags draaide de wind weer naar zuid en was klaarblijkelijk het gevaar geweken.

Dinsdagmorgen konden we weer terug naar huis.Het mag een wonder heten dat ons huis gespaard is gebleven. Slechts brandschade in de tuin. Helaas hadden buren van ons in de straat niet zoveel geluk, enkele huizen zijn totaal verwoest. Nablussen bleef de rest van de dagen nog nodig.As, stof en stank zullen voorlopig nog blijven, maar dat is bijzaak. De “bomberos” hebben werkelijk met gevaar voor eigen leven uiteindelijk de brand onder controle gekregen. Iet en Erik Speets nogmaals hartelijk dank voor de “opvang” – echte vrienden waarop we kunnen rekenen in tijd van nood SUPER !!

Ella Janssen