Nu is Alcoy een moderne stad, gelegen een stuk landinwaarts, op ruim 500 m boven zee, in een bergachtig gebied.  Het heeft alle kenmerken van een toeristische attractie met musea, allerlei oude gebouwen en  bruggen en natuurlijk de als meest imponerend bekend staande feesten van de Moren en Christenen.

Alcoy ligt op een plek waar verschillende rivieren samen vloeien.  Die situatie was natuurlijk altijd ideaal om er neer te strijken.  Maar Alcoy heeft daarbij nog iets heel bijzonders: el Salt,  (of  the Leap, of de Sprong).  El Salt is een heel speciale geologische formatie, die je vindt in het land iets hoger gelegen dan Alcoy.  Je rijdt er nietsvermoedend  en dan ineens blijkt het land naast je een sprong van ongeveer 100 meter recht naar beneden te maken.  Van daaronder loopt het dan weer zacht glooiend naar Alcoy.  Natuurlijk is er ook een waterval – tenminste als het genoeg geregend heeft.

De laatste decennia is veel archeologisch onderzoek in dit gebied gedaan. Door de buitengewone omstandigheden daar was men in staat met tamelijke zekerheid te stellen dat bewoning hier teruggaat tot zo’n 60.000 jaar geleden.  Het waren Neanderthalers, levend in kleine groepen!  Zelfs iets van hun eetgewoontes is bekend: ze aten vlees en wel paard, hert en berggeit.  De bewoning duurde tot 45.000 jaar geleden waarna het gebied ontvolkte omdat het veel kouder werd. Daarna duurde het nog eens duizenden jaren voor er weer bewoning kwam.

Pal bovenaan el Salt ligt een voorbeeld van industriële archeologie.  Tegen het eind van de 19de eeuw maakte een ondernemende familie gebruik van de waterkracht die de rivier vlak boven de Salt leverde en  stichtte een textiel fabriek, die later werd omgezet in een fabriek voor sigaretten papiertjes.  Nog weer later werd de productie naar Zuid Amerika verplaatst en verviel de fabriek tot een tot nu toe onverkoopbare, zij het zeer interessante  ruïne. Het summum hiervan is wel een totaal vervallen theehuisje met terrasje op het meest fantastische punt bij – en met vol zicht op el Salt. El Salt, hoe divers  zijn oeroude geschiedenis,  hoe indrukwekkend  zijn majestueuze verschijning.