Deze maand: Euryops pectinatus.

Graag beschrijf ik u deze plant, omdat ik er al een paar maal vragen over heb gehad. Je zou bijna zeggen, dat de naam ‘Euryops’ iets te maken heeft met de naam Europa. Maar dit is natuurlijk niet het geval. Het helpt wel om de naam makkelijk te onthouden. Overigens is de vertaling uit het Grieks (N.B.!) voor ‘euryus’ = groot en ‘ops’ = oog, wat dan staat voor groot oog.

De Euryops heeft mooie gele bloemen, die lijken op een margriet. Daarom wordt in Nederland deze plant ook wel de Zuid-Afrikaanse margriet genoemd. Inderdaad komt de plant uit Zuid-Afrika.

VerzendenHet is een zeer rijk bloeiende plant en hij is groenblijvend. Wat voor ons hier aan de Costa Blanca zo belangrijk is, dat het hier gaat om een winterbloeier. De Euryops begint zo in oktober te bloeien en dit gaat door tot aan het begin van de zomer mei-juni. Als groen blijvende heester met zijn ingesneden decoratieve bladeren, is deze plant goed te projecteren in een border in groepen van 3-5-7 planten. En hij is verder ook te combineren met de Aloë arborescens en met bijvoorbeeld de lavendelsoorten. De Euryops vraagt een goed doorlatende grond op een zonnige locatie. Hij moet in droge perioden wat water hebben. De Euryops pectinatus bereikt een hoogte van 70 cm tot 150 cm.

Er zijn nog diverse andere soorten, zoals de Euryops abrotanifolius, die een hoogte bereikt van 70 tot 100 cm. Verder is er ook een soort met meer grijs blad t.w. Euryops acraeus, die 50 tot 100 cm hoog wordt. En tot slot de Euryops virgineus . Deze bereikt een hoogte van 100 tot 250 cm.

Als u de plant wilt toepassen, dan kunnen we stellen dat het hier gaat om een makkelijke en dankbare plant. Voor niet iedereen is de kleur geel aantrekkelijk om toe te passen. Maar daar het een winterbloeier is, die erg lang doorbloeit en ook goed te combineren is met andere planten, kan ik niet anders, dan deze Euryops met klem aanbevelen.