1 : Er is weinig zó spectaculair als de combinatie van vuurwerk en muziek: klanken en beelden wedijveren om de gunst van oog en oor. Een overdonderende combinatie.

Misschien nóg overdonderender is de combinatie van muziek en beelden uit de ruimte.

Vanmiddag hoort u de schitterende MUSIC FOR THE ROYAL FIREWORKS van GEORG FRIEDRICH HAENDEL (dat bij de première in 1749 nog méér spectaculair  vuurwerk  kreeg dan bedoeld, want ook het halve decor vloog  in de brand) begeleid door  adembenemende kleurenopnamen van mysterieuze sterren- en zonnestelsels in ons heelal, gefotografeerd door de HUBBLE-RUIMTETELESCOOP.

Een “hemelse”  opening van deze concertmatinee.

 

2:  Toen JULIA FISHER  vier jaar oud was kreeg ze pianoles van haar moeder, maar ze moest steeds wachten tot haar oudere broertje op de piano klaar was. Tijdens het wachten oefende ze op de viool. Twintig jaar later ging haar grootste wens in vervulling:  ze mocht soleren in een pianoconcert én een vioolconcert op het nieuwjaarsconcert op 1 januari 2008 in Frankfurt.  Vanmiddag kunt u dat bijzondere optreden herbeleven.

Ze begon die gedenkwaardige matinee met het DERDE VIOOLCONCERT van CAMILLE SAINT SAENS. Een heerlijk romantisch concert, waarvan met name het tweede deel  onvergetelijk is door zijn wonderschone, bijna fluisterstille klanken. Het derde deel zit niet alleen boordevol afwisseling, maar laat ook zien hoeveel je als violist in je mars moet hebben om het te kunnen spelen.

 

PAUZE

 

3: Dat concert werd toen en wordt nu na de pauze voortgezet met het PIANOCONCERT van EDWARD GRIEG, u weet wel: dat pianoconcert dat meteen met de deur in huis valt.  Dat zorgt ervoor dat je al bij de eerste noot op het puntje van je stoel zit, en je verlaat dit puntje niet voordat de laatste noot geklonken heeft. In die tussentijd heb je ademloos zitten genieten van de bijna op tovenarij lijkende virtuositeit, waartoe dit pianoconcert uitdaagt. En Julie Fisher gaat die uitdaging aan !

Het is sowieso een bijzondere belevenis om te horen en te zien hoe ongelooflijk knap deze zelfbewuste jongedame de beide instrumenten beheerst; en alles uit het blote hoofd !

 

U bent van harte welkom bij dit bijzondere optreden op zondagmiddag 5 april; aanvang 15.30 uur.