Oftwel de ‘Elegantissima’ (Ned. Maagdenpalm).

U zult zeggen: ‘Maagdenpalm, die ken ik toch vanuit Nederland als bodembedekker?’ Dat klopt. Toch ligt de bakermat van de maagdenpalm hier in de streken rond de Middellandse Zee. Daarom is deze heester hier zeer goed toepasbaar in de volle zon. Maar ook in de schaduw voelt ze zich goed thuis. Als we over bodembedekkers praten, dan wordt hier in Spanje het meest gewerkt met de hedera (klimop).

Echter is de klimop veel ‘agressiever’ t.o.v. andere planten, zoals bomen en struiken. Ook klimt de hedera vaak op tegen muren waar tegen u ze liever niet op wilt hebben. Ze beschadigen dan de verf of de stenen etc. Een goede andere mogelijkheid als bodembedekker is de Vinca Major. Deze Vinca Major behoort tot de familie van de maagdenpalmachtigen.(Apocynaceae). Er zijn zo’n 8 soorten. De plant is goed toepasbaar op zure en arme grond, kalkhoudend en liefst wat vochthoudend. Toevoeging van wat losse humus is niet verkeerd. Deze heester is eenvoudig snoeibaar. U kunt de uitlopers van de plant goed knippen en weer gebruiken als nieuwe planten, daar ze weer makkelijk wortelen.

De soort die u vaak in Nederland tegen komt is de Vinca minor (kleine maagdenpalm), met een hoogte van 5-10 cm. De lederachtige groene blaadjes kunnen in Nederland in de winter tot op de grond kapot vriezen, maar in het voorjaar loopt de plant weer uit en bloeit nog in hetzelfde jaar met blauwviolette bloempjes. Zo heb je hier aan de Costa Blanca ook een min of meer inheemse soort, t.w. de Vinca difformis. Dit is een blijvend groene bodem bedekker vooral voor de schaduw. Heeft helblauwe bloemen, die zich aandienen in het voorjaar. De plant leent zich erg goed om aan de noordzijde, dus schaduwzijde van een huis, toegepast te worden. Ik heb deze plant hier aan de kust ook regelmatig in het wild zien groeien.

Echter de uitvoering die ik in dit artikel speciaal naar voren wil halen is de Vinca major ‘Variegata’ met het synoniem ’Elegantissima’. Deze plant, die subtropisch is en dus matig winterhard is, gedijt hier aan de kust erg goed. Het blad van de plant is lichtgroen en heeft crème bonte tot gele randen. Is groenblijvend en wordt 30 cm hoog. Het blad is eirond, zo 3 tot 7 cm lang. De bloemen zijn bleek paarsblauw van kleur en verschijnen zo in maart, april, mei. De plant is als bodem bedekker zeer geschikt. Groeit snel uit, maar is toch goed in toom te houden. Als onderbegroeing onder struiken en bomen geeft het een mooi ‘aangekleed’ effect en is fraai voor het oog. Ook is het voordeel, dat door de dichte en stevige groei van de plant, het onkruid onderdrukt wordt en nauwelijks kans krijgt om te groeien. Samengevat is de Vinca Major misschien niet direct een spectaculaire plant, maar is toch zeker een interessante mogelijkheid, om in uw mediterrane tuin toe te passen.