Ja, zo’n KWEK wandeling is toch wel een uitstekende gelegenheid om de nieuwe en minder nieuwe leden van onze vereniging beter te leren kennen. Door de prachtige dreven in de omgeving van Benissa onder een staalblauwe hemel hadden wij alle tijd om met iedereen een praatje te maken. Zo leerde ik Hans en Elly beter kennen, nieuwe leden. Hans kende ik al van de tennisclub, Elly nog niet. En zo kon je steeds van gesprekspartner wisselen, ook vanwege het feit dat de wandeling niet over een erg geaccidenteerd terrein ging.

Wij bezochten de ‘Ermita de Santa Ana’ uit 1613, vernoemd naar de profetes Anna, die, 84 jaar oud, met Simeon aanwezig was bij de besnijdenis van Jezus in de tempel. Er zijn zes van deze Ermitas in de omgeving van Benissa, die van Ana is de oudste. We zullen ze met de KWEK allemaal gaan bezoeken in combinatie met een mooie wandeling. Benimarco beet het spits af in december, Pedramala, Benimarraig, Pinos en Lleus volgen nog. De laatste diende ook als school voor de dorpsjeugd die daar ongetwijfeld bij elkaar klitte, nog niet in minirok en Beatle-haar zoals Willem Sonneveld zong.

De Ermita Santa Ana werd onderhouden door donaties die de bevolking pleegde ter redding van hun zielenheil, in 1629 was de eerste door Anna Ivars, nog steeds een bekende naam in deze contreien. In 1758 bezocht de aartsbisschop de Ermita, de afbeeldingen van dit bezoek bevinden zich op de buitenmuren. Helaas is het hoofd van de heilige Ana hierdoor verdwenen. Vanaf 1869 was de kapel continu bewoond en diende ook als gebedsruimte voor de plaatselijke bevolking die veel te ver moest lopen naar de kerk in Benissa. De Ermita was het voorbeeld voor de vijf andere Ermitas die alle rond het begin van de 19e eeuw gebouwd zijn.

Een fijne maaltijd bij de ‘Underground’ in Teulada besloot deze schitterende en leerzame dag.

Piet de Rot

N.B. Moet nog vermeld worden dat de KWEK deelnemers opvallend fitter zijn geworden en misschien ook wat jonger. In ieder geval bleef er tijd over om Café Jamaica aan de N332 in Benissa met 32 man/vrouw te overvallen voor een bebida.

Irene