Caballo Verde; een spectaculaire “kam” wandeling met een historische achtergrond.

Op 20 mei hebben wij met een groep van 16 mensen, onder leiding van Frans van de Steenoven, een Bergstappers Plus wandeling gemaakt. Het doel van de tocht was de Caballo Verde ( Het groene paard), een “kam” wandeling met 370 m hoogteverschil (PR-CV-181).

Vanuit Murla slingerden wij met de auto’s, tussen de boomgaarden met kersenbomen, omhoog tot het beginpunt van de route. Na een fikse beklimming bereikten wij de kam waarover we, al genietend van de vergezichten, verder liepen.

De legende verhaalt, dat in 1609 de laatsten van de, uit de Vall de Laguar verdreven, Moren zich hier verschuilden. Zij waren in afwachting van een ridder op een groen paard (vandaar de naam van het gebergte), die hen zou komen redden. Helaas moesten zij zich overgeven voor de ridder en het groene paard waren verschenen en werden zij vanuit de haven van Denia per schip terug naar Afrika vervoerd. Volgens de overlevering zou de kapitein van het schip echter niet heel betrouwbaar zijn geweest en heeft hij de Moren, na geld voor de overtocht te hebben opgestreken, op zee gedumpt.

Na de lunchstop kwamen we uit bij een paar steile afdalingen. De aan de rotsen bevestigde kettingen en de aanmoedigingen van de groep zorgden dat iedereen weer veilig beneden kwam. Vervolgens werden bij de Font del Penya de waterflessen nog een keer gevuld en nam hond Fleur een verfrissende duik. Tenslotte liepen we over een mooi pad, tussen de bomen vol kersen, weer terug naar de auto’s. Dank aan Frans voor de organisatie van de trip!
(6 km/3,5 uur)

Anita Geel