“Bovenaan de trap rechts, eerste kamer rechts. Loop maar gewoon door hoor”, zegt een vriendelijke receptioniste tegen me. “En wilt u misschien wat drinken?” Ik voel me vanaf het eerste moment in deze lichte, vrolijke kliniek op mijn gemak. Dat is wel eens anders geweest bij een interview! Even later zit ik aan tafel met twee huisartsen: Nora Hendriks en Paul Hertogh. Beiden studeerden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam hoewel ze elkaar daar nooit tegen kwamen. Sinds een paar weken werken zij samen in deze Clinica La Alegría in Calpe en daar wilden wij wel iets meer over weten.

Wat bracht jullie naar de Costa Blanca?

Wat iedereen hier fijn vindt: een fantastisch klimaat, reageren ze beiden lachend.  Maar ook een nieuwe uitdaging was welkom. Paul Hertogh vervolgt: ik had een hoge werkdruk in Nederland in de vorm van een grote praktijk met drie assistentes en daarnaast werkzaamheden in een opvangcentrum voor asielzoekers. Eveneens verzorgde ik voor de politie de arrestanten die medische hulp nodig hadden. De verhuizing naar Spanje gaf mij de mogelijkheid mijn werkzaamheden in Nederland in een keer te stoppen en de kans een wat rustiger praktijk op te bouwen. Ik ben een aantal jaren werkzaam geweest in Benidorm waar ik natuurlijk veel toeristen zag. En nu hier in Calpe weer een nieuwe uitdaging.

Waarom specifiek deze kliniek?

In deze kliniek werken verschillende specialisten zoals ook in de kliniek in Benidorm waar ik hiervoor werkte- Onderling overleg is niet alleen prettig, maar ook belangrijk en komt ten goede aan de kwaliteit van de medische zorg die hier wordt geboden. En wat ik leuk vind, is de nieuwe uitdaging die ik zie in het werken met Nora die zich naast de huisartsengeneeskunde bezig houdt met de preventieve en alternatieve ofwel complementaire geneeswijzen.

Wat is dat eigenlijk,  preventieve geneeskunde?

Natuurlijk is gezonde voeding, voldoende beweging en een gezonde leefomgeving zeer belangrijk, antwoordt Nora Hendriks. Veel mensen weten niet goed hoe ze de juiste voeding moeten kiezen. Helaas is er daarnaast het grote probleem dat er tegenwoordig veel minder vitamines en mineralen in onze groente en ons fruit zit. Het scheelt soms wel de helft met de concentratie van 30-40 jaar geleden! Dus voor een goede gezondheid zijn supplementen onmisbaar, zeker op oudere leeftijd. En natuurlijk een goede darmfunctie, om alle voeding op te kunnen nemen. Tegenwoordig hebben we in onze kliniek een specialiste in darmspoelingen of te wel een colonhydrotherapeute voor patiënten die een hernieuwde opbouw van de darmflora en -functie nodig hebben. De preventie gaat natuurlijk nog veel verder dan dit. Regelmatige controles van o.a. bloeddruk, bloed en urine zijn zeer belangrijk. Daarbij moet zeker rekening worden gehouden met de genetische aanleg voor bepaalde ziektes. Een aantal ziektes kunnen tegenwoordig immers worden voorkomen.

En ergens las ik iets over infuus therapie in deze kliniek. Wat houdt dat in?

Wij werken vooral met infuus therapie bij patiënten met een verhoogde belasting van zware metalen. Cadnium, arseen, kwik, aluminium en lood bijvoorbeeld worden in de loop van ons leven als het ware gestapeld in ons lichaam en kunnen in grote hoeveelheden allerlei ziektes veroorzaken, zoals hart en vaatziektes, auto-immuun ziektes en bepaalde soorten kanker. Door middel van een aantal infuus behandelingen (chelaties) kunnen we deze metalen afvoeren uit het lichaam. Verder behandelen we patiënten met chronisch vermoeidheid syndroom (cvs) en patiënten met kanker door een zeer hoge dosis intraveneus vitamine C toe te dienen op regelmatige basis.

Wat bracht jou er toe om hier samen te willen werken met Paul Hertogh?

Ik vind het heel belangrijk over patienten te kunnen overleggen met een goede collega. En het lijkt me fijn dat patienten nu kunnen kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke huisarts. Bovendien is deze samenwerking natuurlijk zeer goed voor de continuïteit van de zorg voor onze patiënten en wat we heel leuk vinden is dat Paul een Consultatiebureau arts is. Dus we verwachten veel jonge families hier met hun kinderen.

Welke specialisten werken nog meer in deze kliniek?

Een gynaecoloog (Dr. Walter van Harmelen); een chirurg (Dr.Mart Jan Rongen); een diabetoloog (Dr. Hasso Stötzer); een NLP coach (Noëlla Jansen); een voetreflexologe (Tamara Guijt); een fysiotherapeute (Suzanne Versendaal; een voetspecialist/podoloog (Phillip Mann) en natuurlijk de eerder genoemde colonhydrotherapeute (Linda de Groot).

En hoe zien jullie de toekomst?

Paul Hertogh antwoordt zonder aarzelen: “Hoe onze patient zijn of haar kwaliteit van leven ziet, staan bij ons bovenaan. Hoe kunnen wij daaraan bijdragen? Daar is iedereen in dit team op zijn of haar vlak mee bezig en wij stemmen constant ons aanbod aan medische diensten en aanverwante zorg hier op af.” Ik zie Nora meeknikken. Het valt me steeds meer op tijdens dit interview hoe deze twee artsen het niet alleen goed met elkaar kunnen vinden, maar dat er ook een groot wederzijds respect is voor elkaars kwaliteiten.

Terwijl ik langs de receptie naar buiten loopt, klinkt het vrolijke ´doehoei´ nog even na. Ik merk dat ik er om moet glimlachen. De kliniek doet haar noem eer aan; “la Alegría – Levensvreugde”, met de Hollandse degelijkheid en zorgvuldigheid.