De enorme toename van het gebruik van botox (botuline toxine) en fillers maakt een goede regelgeving absoluut noodzakelijk.

In de Verenigde Staten vinden alleen al 2 miljoen botox behandelingen per jaar plaats en in Nederland meer dan 150.000 botox en filler behandelingen. Op Europees niveau tracht men al verscheidene jaren tot overeenstemming te komen, maar met meer dan 20 landen zijn er ook meer dan 20 meningen.

In Nederland zijn we als Nederlandse vereniging voor cosmetische geneeskunde (NVCG) in overleg getreden met het ministerie (VWS) en de inspectie (IGZ). Het leek ons gewenst op nationaal niveau actie te ondernemen. Dit heeft geresulteerd in een subsidie van het ministerie van minister Schippers van 500.000 euro om de opleiding tot cosmetisch arts vorm te geven en daarmee de veiligheid van de cliënten te waarborgen. De opleiding is inmiddels gestart en het doel is een beroepserkenning tot cosmetisch arts, zodat de cliënten weten waar ze voor een goed advies en behandeling terecht kunnen.

Botox valt onder de geneesmiddelenwet, waar strenge regels voor gelden. In Spanje dient men net als in Nederland, arts te zijn wil men botox mogen toepassen en dient de kliniek ook een botox-vergunning te hebben. Er zijn ook verschillende soorten botuline-toxine op de markt, waarvan de merknamen botox, bocouture, en azallure zijn. Er zijn wel degelijk onderlinge verschillen.

Fillers vallen niet onder genoemde wet. Het CE keurmerk, waar ze aan moeten voldoen zegt niet zo veel. In de wereld zijn zo’n 60 hyaluronzuren op de markt, waarvan vele van inferieure kwaliteit zijn. Men dient zicht goed te laten voorlichten hoeveel ervaring een arts heeft met het gebruik ervan. Ook de prijzen kunnen nogal variëren, zowel van de botox als van de fillers, maar dat is nu eenmaal het vrije-markt pricipe. Te goedkoop blijkt nogal eens duurkoop te zijn.

Voor een gedegen advies of behandeling bent u welkom in Clinica La Alegria bij Nora Hendriks of ondergetekende.

Peter Termohlen

Voorzitter NCVG

Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Clinica La Alegria.

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es