Deze maand: Polygala myrtifolia ( Vleugeltjesbloem).

Deze maand wil ik u graag attent maken op een plezierige makkelijke plant. Deze is misschien niet enorm opvallend, maar wel dankbaar. Ik praat hier over een heester die het hele jaar groen is. Hij heeft geen stekels of andere ongemakken. Vooral in het voorjaar heeft hij een mooie bloei, maar hij kan ook het gehele jaar bloemen vertonen. De voorjaarsbloei hieraan de Costa Blanca is al in februari, maart.

De plant heeft paarsrode bloemen met in het midden een iets witte vleug en lijkt op een vlinderbloem. We praten hierover de Polygala myrtifolia. Dit is een plant van 1,00 meter tot 1,20 hoog. De plant is afkomstig uit Zuid Afrika. Nog exacter, hij komt van oorsprong uit de Kaapstreek.

De Polygala behoort overigens tot het geslacht van de Vleugeltjesbloemfamilie (Polygalaceae) en is over de hele wereld verspreid. Hieronder vallen zo’n 500 soorten, zowel heesters als halfstruiken en kruiden. De plant gedijt zéér goed hier aan de Mediterranée.

De Polygala vraagt een doorlatende, humusrijke bodem. Gedurende de zomermaanden is het goed om wat water te geven, om de plant optimaal groen te houden. De Polygala myrtifolia kan overigens redelijke goed tegen de droogte. Hij groeit goed, zowel in de zon, als in de halfschaduw. Zwaar terugsnoeien hoeft u niet. Het beste is de droge takken uit de struik te halen en verder niet teveel inkorten. Mocht de struik na een aantal jaren behoorlijk uitdijen, dan kunt u altijd nog wat forser ingrijpen. U ziet, een makkelijke plant, die op vele manieren goed toepasbaar is in uw mediterrane tuin.