Het eerste wat opvalt bij de Plumbago zijn de hemelsblauwe bloemen. De Nederlandse benaming is dan ook ‘mannentrouw’, waarschijnlijk door dit mooie blauw, dat vaak terug te vinden is in de ogen van… Maar u weet ongetwijfeld dat blauwe ogen niet garant staan voor trouw en dat u iemand niet om de mooie blauwe ogen kunt geloven.

Van het geslacht Plumbago zijn er zo’n 12 soorten. Hiervan wordt als sierplant eigenlijk alleen de Plumbago auriculata toegepast. Deze sierlijk bloeiplant komt vooral voor in warmere streken, zoals in het Middellandse Zeegebied. De plant is dan ook niet goed bestand tegen vorst. Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid Afrika.

In Nederland is de Plumbago alleen maar toepasbaar als kuipplant en is dan toch vooral ook geliefd om zijn lange bloeitijd en de hemelsblauwe bloemkleur. De plant is min of meer een klimplant, maar heeft toch ook het vermogen liggend te groeien. De groeihoogte is vlot 2 à 3 meter.

De Plumbago heeft bleekgroene langwerpige bladeren, die op de stengels staan en zo’n 5 cm lang zijn. De bloemen hebben 5 kroonblaadjes, die vergroeid zijn op een lange nauwe kroonbuis. De toevoeging van ‘auriculata’ slaat op het uiterlijk van de bloemblaadjes. Ieder afzonderlijk bloemblaadje heeft de vorm van een oor.

Er is van deze plant nog iets bijzonders te vermelden, namelijk ze wordt ook loodplant genoemd. Deze benaming ‘loodplant’ refereert aan een verondersteld geneesmiddel tegen loodvergiftiging. De plant verlangt goed doorlatende grond met niet te veel humus. Kan redelijk goed tegen de droogte. Het is goed de Plumbago in de ‘winter’ wat terug te snoeien. Ook in de zomer kunt u de plant zo’n 20 à 30 cm terugnemen als ze is uitgebloeid. Dit bevordert zonder meer de nieuwe bloei. De Plumbago heeft namelijk het vermogen zich snel te herstellen en zal snel uitlopers creëren, die dan weer gauw nieuwe bloemstengels zullen vormen en een volgende uitbundige bloei zullen tonen.

Eigenlijk produceert de plant hier aan de Costa Blanca van half april tot en met oktober-november steeds weer nieuwe bloemen. Zeker als ze op een zonnige plaats staat. Er is ook een uitvoering met witte bloemen. Dit is de Plumbago auriculata ‘Alba’. Velen van u zullen al een toepassing in de tuin hebben van deze dankbare plant met zijn (haar) hemelsblauwe bloemen. Heeft u de plant nog niet in uw Mediterrane tuin en bent u op zoek naar een mooie blauwkleurige bloemplant, dan zal deze Plumbago auriculata een hele goede keuze zijn om toe te passen.