Teveel mensen lopen rond met pijn op de borst waarvan ze niet weten wat de oorzaak is. Als het zich voor het eerst presenteert wordt vaak, en terecht, gedacht dat er een probleem met het hart is. Dit komt vooral omdat er vaak ook uitstraling van pijn naar de schouder en arm bij gepaard gaat en de pijn erger wordt met lichamelijke activiteit. Veelal ligt er echter een andere oorzaak aan ten grondslag; Costochondritis!

Costochondritis is een ontstekingsreactie van het kraakbeen dat de ribben aan het borstbeen verbindt. Het lichaam heeft normaal gesproken 24 ribben, 12 links en 12 rechts, die aan de achterkant van het lichaam verbonden zijn met de borstwervels van de wervelkolom door middel van gewrichten en aan de voorkant via flexibel kraakbeen aan het borstbeen. Dit kraakbeen is uitermate gevoelig, omdat het heel zenuwrijk weefsel is. Iedereen heeft weleens gehoord dat een rib kneuzen pijnlijker is dan breken. Dat komt precies omdat dit kraakbeen dan ‘gekneusd’ is.

Costochondritis (ook wel Tietze syndroom genoemd) kan grofweg twee oorzaken hebben.

De ene mogelijkheid is een trauma en dat kan van alles zijn. Een val tegen een tafel, een misslag bij tennis of een hele hevige hoestbui. Bij deze oorzaak komt er dus in een keer heel veel kracht op het kraakbeen te staan en ontstaat er een acute ontstekingsreactie. Dit is vergelijkbaar met het door de enkel gaan, het dik, rood en pijnlijk worden van de enkel is ook een ontstekingsreaktie. Pijn wordt dan meestal gevoeld bij het heffen van de arm, diep ademen, hoesten en het liggen op het pijnlijke gedeelte. Deze vorm van costochondritis moet simpelweg herstellen door relatief rust te houden en heel veel ijs op het pijnlijke gedeelte te leggen. Het is wel zo, dat door het trauma er vaak nog een tweede probleem aan de achterkant, bij de wervelkolom is ontstaan. Dit kan het herstel van de van het kraakbeen in de weg staan omdat er teveel spanning op het kraakbeen komt te staan.

De tweede oorzaak van costochondritis is vaak onduidelijker, maar ligt in een slechte houding. Dit is vaak de soort borstpijn waarvan gedacht wordt dat het met hartproblematiek te maken heeft omdat er geen duidelijke oorzaak lijkt te zijn voor deze pijn. Mensen met deze klachten hebben vaak een bolle bovenrug (kyfose) en/of schouders die wat gerond naar voren gedraaid staan. Door deze houding komt het kraakbeen aan de voorkant constant onder (teveel) druk te staan. Door deze constante hoge belasting van dit kraakbeen ontstaat er dus een ontstekingsreaktie en dus pijn. Omdat de houding ongewijzigd blijft en dus oorzaak aanwezig blijft, herstelt deze aandoening niet vanzelf. Bij lichamelijke inspanning beweegt de borstkas op een neer wordt het kraakbeen uit elkaar getrokken doet het pijn. De bovenste ribben raken verkrampt en schouderpijn ontstaat met eventuele uitstraling naar de arm door irritatie van de armzenuw. Dit zijn dus allemaal symptomen die ook ontstaan bij een hartinfarct…

Als een hartprobleem is uitgesloten en u heeft nog steeds deze klachten,is het raadzaam onze kliniek te bezoeken. Een chiropractor is gespecialiseerd in het oplossen van dit biomechanische probleem en eventuele andere bijkomende klachten. Door de beweeglijkheid van de ribben te normaliseren en daarna vooral de houding te wijzigen kan er weer ZONDER pijn door het leven worden gegaan. Medicijnen kunnen de pijn vaak een beetje verlichten, maar zullen zeker NIET de OORZAAK van de klacht aanpakken. Mensen met deze klachten hebben vaak ook andere klachten zoals hoofdpijn en/of nekpijn, tintelende handen en duizeligheid. Het is niet nodig met deze klachten te moeten leven als de OORZAAK van de klacht goed wordt aangepakt.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950