Een veel voorkomende klacht die vaak wordt gezien in de praktijk is een pijn die rond de heup zit. Deze pijn straalt dan vaak uit in de bil, lies en via de buiten kant van het bovenbeen naar de knie. Daarbij is dan ook vaak het gevoel dat er door de knie gezakt wordt en liggen in bed op de pijnlijke zijde is vrijwel onmogelijk. Veelvuldig wordt (terecht) gedacht dat er sprake is van slijtage van de heup of slijmbeursontsteking in de heup. Echter ligt daar met deze combinatie van symptomen bijna nooit de oorzaak van deze klachten.

Na grondig onderzoek blijkt meer dan vaak dat er sprake is van een bekkenverwringing. Omdat de heup zijn gewricht maakt met een bekkenhelft, komt het heupgewricht in een verdraaide toestand te staan. Hierdoor raakt vaak de slijmbeurs geïrriteerd en door deze standsverandering is de stand van de knie onder de heup afwijkend. Hierdoor ontstaat er instabiliteit en zakken mensen met deze klacht vaak, zonder pijn, door hun knie heen. De pijn aan de buitenkant van het been wordt veroorzaakt door het onder hoogspanning staan van een spier die aan de buitenkant van het been loopt (iliotibial band) en aan het kniekapsel is aangehecht. Door de standsverandering is de afstand tussen bekken en knie vergroot en trekt deze spier aan het gewrichtskapsel en geeft nog meer druk op de slijmbeurs in de heup waardoor liggen op die zijde onmogelijk is. Daarbij kan er ook sprake zijn van irritatie van de ischiaszenuw die een tinteling of diepe pijn geeft in het gehele been. Deze klacht is dus een complexe aandoening met vele biomechanische verbindingen die elkaar beïnvloeden en een uitgebreid klachtenbeeld veroorzaken.

U begrijpt dat een nauwkeurige diagnose essentieel is om deze klacht goed te kunnen behandelen. Een officieel geregistreerde chiropractor kan u van deze klachten afhelpen. Helaas is chiropractie in Spanje een niet-beschermd beroep en mag iedereen zich chiropractor noemen. Veelvuldig zeggen patiënten dat ze al bij een chiropractor zijn geweest, waarna blijkt dat dit een therapeut is die zichzelf uitgeeft als chiropractor. Een officieel geregistreerde chiropractor heeft een vijfjarige universitaire voltijd opleiding gevolgd en tijdens deze gehele studie, die lijkt op de eerste 5 jaar geneeskunde, wordt gehamerd op een verfijnde specifieke techniek van het behandelen van de wervelkolom en het uitsluiten van risico´s.

Om u een idee te geven; in de Costa Blanca zijn er maar 3 geregistreerde chiropractoren die dus de juiste opleiding hebben doorlopen. Zij hebben hun praktijk in Alfaz del Pi, Calpe en Benissa. De rest geeft zich dus uit voor chiropractor, maar heeft geen door het International College of Chiropractic erkende opleiding doorlopen. Check dus altijd of uw chiropractor aangesloten is bij de Spaanse chiropractie associatie op www.quiropractica-aeq.com.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950