Woman in Gold is een Amerikaans-Britse dramafilm uit 2015, geregisseerd door Simon Curtis. De film is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Maria Altmann.

Wanneer de Joodse Maria (gespeeld door Helen Mirren) vanwege het naderende naziregime moet vluchten naar Amerika, laat ze samen met haar familie alles achter. De familie raakt hierbij ook vijf belangrijke schilderijen kwijt. Na de oorlog eindigen de kunstwerken in de handen van de Oostenrijkse overheid, die ze tentoonstelt in diverse musea.

Eén van vijf kunstwerken was het schilderij ‘Portret van Adèle Bloch-Bauer I’ van de beroemde Weense schilder Gustav Klimt. Wanneer Maria hierachter komt, slaat ze de handen ineen met de jonge advocaat Randol Schoenberg (gespeeld door Ryan Reynolds). Samen vechten ze ruim een decennium lang om de belangrijke stukken terug te krijgen. Het schilderij van Klimt werd in 2006 voor 135 miljoen Amerikaanse dollar geveild, waarmee het één van duurst geveilde schilderijen allertijden is.

Woman is Gold is een ontroerend waargebeurd verhaal over de strijd van een oorlogsslachtoffer. Deze prachtige film waarin geweldig wordt geacteerd door Helen Mirren duurt 1 uur en 49 minuten.

12 taal kijkwijzer-discriminatie