Let op: ipv de tweede dinsdag van de maand is de filmavond de derde dinsdag van de maand ivm afwezigheid.

Elk jaar is op 8 maart de Internationale Vrouwendag. De film van vanavond Suffragette (DvD 2016) laat zien hoe hard er in de afgelopen eeuwen gestreden is voor de rechten van vrouwen en ook hoe hard dat nog steeds nodig is.

De film vertelt het waargebeurde verhaal over de suffragettebeweging in 1912 in Groot-Brittannië, hun strijd voor vrouwenrechten en vooral voor het vrouwenkiesrecht. Maud is een jonge moeder van bescheiden afkomst. Samen met haar man werkt ze dag en nacht in helse omstandigheden om de eindjes aan elkaar te knopen. Gedesillusioneerd door het misbruik en de onderdrukking van vrouwen op de werkvloer geraakt ze steeds meer betrokken bij de vrouwenbeweging “De Suffragettes”. Wanneer vredevolle actie een maat voor niets blijkt, radicaliseert de beweging zich en worden Mauds acties risicovoller. Ze zet alles wat haar dierbaar is op het spel in haar strijd voor vrouwenstemrecht en hoe harder de tegenwind, des te vastberadener zij en de steeds groeiende beweging worden.

Het indrukwekkend waargebeurde verhaal van de eerste feministische beweging in Groot Brittannië, die bestond uit strijdlustige en onvermoeibare vrouwen die bereid waren hun leven te geven voor hun ideaal, namelijk stemrecht voor de andere helft van de wereldbevolking. Carey Mulligan, Helena Bonham Carter en Meryl Streep geven in dit indrukwekkende drama gestalte aan de stoere Britse suffragettes die in de vorige eeuw opkwamen voor de rechten van de vrouw.

 

 

Duur: 106 minuten

Trailer: