Tulip fever (2017)

Tulpen en Bitcoins. Wat hebben ze met elkaar gemeen?

Een therapeut kan u verlossen van allerlei angsten; zoals straatvrees, smetvrees, maar niet de angst voor verlies. Dat kunnen alleen hebzucht en naïviteit. Blinde hebzucht en onnozelheid doen mensen besluiten te speculeren in Bitcoins en tulpen.Ook vierhonderd jaar geleden hadden Hollanders en Vlamingen deze ondeugden.

In het begin van 1600 begon de tulpenmanie. Als je geluk had kon je als handelaar twintig keer zoveel verdienen als een goed draaiende aannemer. Als speculant nog meer. Rond 1635 ging één tulpenbolletje voor ongeveer 12 goede jaarsalarissen over de toonbank. Dat is wat anders dan een paar armzalige stekkies van de tuinclub. Twee jaar later was een zakje tulpenbollen ongeveer weer evenveel waard als een bos uien bij de Mercadonna.

Toch speculeer ik op dit moment liever in de tulpenbollen dan in de Bitcoins. Bij een echte crisis kun je in ieder geval een tulpenbol nog eten; de Bitcoin daarentegen is louter gebakken lucht. Deze film stelt mij in het gelijk.

Naast de tulpenkoorts bevat de film ook een koortsachtige liefde. Roept deze liefde dezelfde roekeloosheid op? Liefde is ook blind net zoals de hebzucht. Misschien hebben liefde, Bitcoins en tulpen wel meer met elkaar gemeen dan we zo op het eerste oog denken. Op het toppunt van je leven staan de koersen van je Bitcoin of tulpenbol huizenhoog en de hartstochtelijke liefde brengt je in hemelse sferen.

Ik schrijf dit stukje op Goede Vrijdag. Zo’n dag stemt uiteraard tot nadenken. Voor Jezus was het afgelopen zondag Hosanna, vijf dagen later hing hij aan het kruis. Zou het in de film ook zo gaan?

Als goed christen zeg ik natuurlijk: alles is ijdelheid, hoogmoed komt voor de val. In deze film komt het allemaal bij elkaar.

Tot dinsdag van 17 april om 20:00!