Het nieuwe nvoc filmseizoen

1e filmavond op dinsdag 13 oktober 2015 aanvang 20.00 uur

Het nieuwe NVOC filmseizoen staat weer voor de deur en kunnen wij u (hopelijk) verrassen met weer een aantal mooie recent uitgebrachte, films en documentaires.

Dit wordt echt ons laatste filmseizoen en er hebben zich al belangstellenden aangeboden om het stokje van ons over te nemen.

Op deze eerste filmavond van het nieuwe seizoen openen wij net als vorig jaar met een geschiedkundig verhaal van een van onze zeehelden, een soort knipoog naar de afgelopen SAIL 2015. Dit oer-Hollandse verhaal naar een scenario van Lars Boom en Alex van Galen en geregisseerd door Roel Reiné.

Halverwege de 17e eeuw is Nederland een van de grootste zeevarende naties ter wereld. Na het overlijden van de legendarische Maarten Tromp, is Michiel de Ruyter zijn gedoodverfde opvolger. In diverse zeeslagen heeft De Ruyter getoond dat hij een briljant strateeg is. Politiek gezien is het Hollandse volk verdeeld. Oranjeaanhangers en republikeinen vechten om de macht. De hyperintelligente republikein Johan de Witt is als raadpensionaris de machtigste man van de Republiek der Nederlanden, maar zijn tegenstanders proberen de onzekere, maar ambitieuze jonge prins Willem III stadhouder te maken met behulp van de Engelse koning Charles II.

De republikeine is er alles aan gelegen dat de oorlog met de Engelsen wordt gewonnen. Met een ingenieuze strategie weet De Ruyter op spectaculaire wijze de Engelse vloot te verpletteren. Bij het volk is hij ongekend populair, maar onderlinge complotten en samenzweringen leiden tot conflicten tussen de regerende macht en de aanhangers van de prins. Het Huis van Oranje scherpt de messen De Ruyter wordt meegesleurd in een stroom van politieke ontwikkelingen. De Ruyter en zijn gezin dreigen na de broertjes de Witt het volgende slachtoffer te worden van een politiek steekspel…

Michiel de Ruyter (duur 151 minuten!) met name de hoofdrol speler Frank Lammers kon niet echt rekenen op veel lovende kritieken, men vond hem weliswaar lijken op De Ruyter maar zijn spel werd zwaar bekritiseerd. De zeeslagen zijn prachtig in beeld gebracht.

12geweldangsttaal

 

 

Lydia & Guusje la Rivière Zijdel

 

12
= let op met kinderen tot 12 jaar

geweld
= geweld

angst
= angst

taal
= grof taalgebruik