In december is er geen documentaire avond!

Me before you is een echte december film (met lach en traan). Romantisch, ongekunsteld naar het gelijknamige boek van Jojo Moyes. Talloze dingen zijn zowel in de film als het boek hetzelfde. Zoals Louisa die een rode jurk draagt waar iedereen van achterover slaat. Will en Louisa die samen naar Mauritius gaan. Louisa die haar gevoelens voor Will uit de doeken doet… Hetzelfde. MAAR! Er is één groot ding dat de makers van de film hebben veranderd.  In het boek lezen we hoe Louisa het overgrote deel van haar twenties geen risico’s neemt. Dit komt door een incident uit haar tienerjaren, waarin ze samen met een paar jongens, die ze niet kende dronken werd en vervolgens naar een afgelegen plek bij een kasteel met grote hagen ging. Er wordt in het boek op gehint dat ze toen door de groep jongens is verkracht, en de hele tijd voordat ze haar verhaal aan Will vertelt, ziet ze het verschrikkelijke voorval als haar eigen fout. Een heftige wending, wat ook verklaart waarom Louisa zichzelf eigenzinnig (en verre van sexy) kleedt.

De filmmakers hebben echter besloten om het hele voorval in de film niet de laten gebeuren. In een interview vertelt regisseur Thea Sharrock dat ze het voorval expres uit de film hebben gelaten. Schrijfster Jojo Moyes heeft ook het script voor de film geschreven en vond zelf ook dat de scène er niet in paste. Ze vertelde aan Screenrant dat ze zes maanden heeft gezocht naar een manier om het er toch in te verwerken, maar uiteindelijk besloot dat de film meer moest gaan over de relatie van Louisa en Will.

Louisa Clark (Emilia Clarke) woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder een duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige en creatieve 26-jarige van baan naar baan. Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld, wanneer ze weer eens switcht van baan. 

 

Duur 110 minuten;

Lydia & Guusje la Rivière Zijdel

 

Trailer: