Naast rugpijn zijn nekproblemen de meest voorkomende klachten die wij in onze kliniek zien. Dit kan zeer beperkend zijn in het dagelijkse leven. Mensen kunnen niet goed meer autorijden, omdat het hoofd niet gedraaid kan worden; een boek lezen is onmogelijk, omdat er pijn ontstaat in de nek; in de ochtend worden mensen vermoeid met een stijve nek wakker en er wordt een last op de schouders ervaren. Veelal worden deze klachten afgeschreven naar leeftijd of arthrose, terwijl dit (heel) vaak niet de oorzaak is van deze klachten. De oorzaak van pijn in de nek is altijd te wijten aan het overbelasten van een gewricht waardoor dit gewricht of deze gewrichten ontstoken raken.

Een ontsteking is de reactie van het lichaam op weefselschade, het is dus een GOEDE reactie van het lichaam, het is eigenlijk de eerste stap naar herstel. Als echter de OORZAAK van de weefselschade, zoals een slechte houding, aan blijft houden kan het lichaam niet herstellen en wordt deze reactie een chronische ontsteking die dus niet overgaat tot herstel. Dit geeft al direct aan waarom ontstekingsremmers niet helpen, ze nemen de oorzaak niet weg, maar remmen (blokkeren) eigenlijk het herstelmechanisme van het lichaam.

Als een gewricht in het algemeen en in de nek in het bijzonder langdurig wordt overbelast en dus ontstoken raakt, ontstaat er pijn, beperking (stijfheid) en aanspanning van de aangrenzende spieren die er op de lange duur voor zorgen dat gewrichten verkleven en hierdoor stijver worden en chronische pijn veroorzaken.

Dit uit zich vaak in pijn en stijfheid in de nek en schouders, hoofdpijn, vermoeide spieren, tintelingen in de armen (vooral ´s nachts), duizelingen, moeite met het heffen van de armen en een breed scala aan andere klachten. Meer dan eens ontstaan ook klachten in de onderrug of tussen de schouderbladen omdat het lichaam altijd een probleem probeert te compenseren en hierdoor ontstaat dan weer overcompensatie, wat dan weer klachten op andere plaatsen veroorzaakt.

Bij deze vervelende klachten is het zaak de GEHELE oorzaak aan te pakken. Nekklachten worden NOOIT veroorzaakt door spieren, ze reageren alleen op een probleem dat ontstaan is in de GEWRICHTEN. Om de functie in deze gewrichten te normaliseren, zal de oorzaak van de gewrichtsirritaties moeten worden opgespoord. De oorzaak ligt vrijwel altijd gedeeltelijk in een foutieve lichaamshouding en een scheefstand van de wervelkolom. Daarbij komen dan de slaaphouding, werkhouding en de algemene belastbaarheid van het lichaam die belangrijke factoren zijn tot het ontstaan van nekklachten.

Omdat deze klacht zo enorm veel voorkomt en de kwaliteit van leven negatief beinvloed, hebben wij ons in onze kliniek gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. Om de oorzaak van deze klachten boven water te krijgen worden onze patiënten van onder tot boven uitvoerig onderzocht. Een vergroeide teen kan immers de oorzaak zijn van nekklachten…

Nadat de diagnose is gesteld, zo nodig met behulp van röntgen en MRI onderzoek, wordt een behandelplan op maat gemaakt. Dit behandelplan doorloopt 3 fasen tot volledig herstel. Hierbij speelt u zelf ook een rol, aangezien bij nekklachten, zoals u nu immers weet, de oorzaak ook in de houding ligt en die moet u zelf leren te wijzigen. Wij hebben speciale oefeningen om dit te bewerkstelligen.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950