Vele jaren geleden kwam ik deze plant voor het eerst tegen op een eiland in het voormalige Joegoslavië. De plant viel me toen vooral op door het frisse groen, ondanks dat het snikheet was en erg droog. Ook heb ik de plant wel gezien in Frankrijk.

Hier in Spanje heb ik de Mirabilis diverse malen terug gezien. Deze plant heeft net zo als de dahlia wortelknollen. In Spanje kunnen deze wortelknollen gewoon in de grond blijven. In de winter sterft, ook hier in Spanje, het loof af, maar in het voorjaar komt het nieuwe frisse loof weer te voorschijn.

Er zijn zo’n 60 soorten, die behoren tot de nachtschone familie (Nyctagineceae.) De plant is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, zoals Mexico, Peru, Chili, etc.

De bladeren zijn gaafrandig en tegenoverstaand. Op de stengels vertonen zich veel knoppen. De bloemen zijn trechtervormig en hebben kelkachtige schutbladeren. Op de dag zijn de bloemen meestal gesloten bij zonlicht. Maar indien er regen of bewolking is gaan ze open. Echter hier aan de Costa Blanca waar in de zomer en de herfst de zon meestal schijnt, staan de bloemen ‘s avond en ‘s nachts open tot in de vroege ochtend. Zij verspreiden vaak een heerlijke geur.

De Mirabilis leent zich erg goed als borderplant. Daar er hier aan de Costa Blanca niet veel ‘echte’ borderplanten zijn, lijkt me dit een interessant gegeven.

Zoals genoemd, kunt u de planten met wortelstokken in de grond zetten. Echter kunt u ook de plant heel makkelijk zaaien. De Mirabilis bloeit hier aan de Costa Blanca van juni tot en met oktober. De plant kan hoog worden van 60 cm tot ca. 1 meter. Met een beetje vocht groeit de plant snel. De kleuren van de bloemen variëren van karmijn, geel, naar paars , rood en wit. De soort jalapa heeft als basis rood/paars, maar door kruising ontstaan er vele van de genoemde kleuren. Door dit vermogen om onderling makkelijk te kunnen kruisen wordt de plant ook wel ‘wonderbloem’ genoemd. Dit naast de andere mooie naam van ‘Nachtschone’. Dit vermogen om makkelijk onderling te kruisen komt vooral voor in de subtropen en in de tropen. De wortels van de plant hebben een purgerende (reinigende) werking en zijn dus geneeskrachtig.

Er is ook een soort Mirabilis longiflora. Deze kan 1 meter hoog worden en heeft takken die wat behaard zijn en kunnen verhouten. De bladeren zijn vaak wat kleverig. Zij hebben witte bloemen met een lange buis, die van binnen iets roze is. ’s Nachts geuren deze bloemen sterk. Dus is het aan te bevelen deze op een strategisch punt ten opzichte van het huis te planten.

Al met al een bijzondere plant, die de droogte in de zomer in Spanje kan doorstaan. De Mirabilis doet het op ieder grondsoort goed, zeker op kalkhoudende grond. De plant is zon-minnend. Vraagt in de zomer maanden wat extra water. Als u dit goed doet, zult u beloond worden met frisgroene planten, waarbij op een speciale manier de bloemen open gaan. En dat is natuurlijk ook bijzonder!!