Bent u weleens op zoek geweest om planten in uw mediterrane tuin toe te passen met een meer rood-paars getint blad?

Als we naar de beplanting hier aan de Costa Blanca kijken, dan zien we hier veel grijstinten, daarom stel ik deze vraag. Bijvoorbeeld de olijven, maar ook de lavendelsoorten of Teucrium, Santolina, Echiums, de grijze agavesoorten etc, etc. Deze grijstinten hebben natuurlijk hun speciale uitstraling hier aan de Middellandse Zee. En ze blijven natuurlijk ook in de winter hun blad behouden.

Ook het aanbod groentinten is zeer breed, te beginnen bij de algarobeboom, pitosporum, oleanders, plumbajo, aloë’s, sierasperges etc. etc. Dit zijn eveneens allemaal niet bladverliezende planten in de winter, waardoor het groene effect het hele jaar blijft bestaan. Maar het is natuurlijk leuk om ook eens met meer roodachtige tinten te werken, om het grijze of groene effect wat te breken.

In Nederland wordt dan vaak om zijn kleur de Acer japonicum toegepast. De Acer wordt hier in Spanje wel aangeboden, maar is minder geschikt om hier aan te planten i.v.m. de alkalische grond. En hij is in de wintertijd ook bladverliezend.

Tegenwoordig wordt er in de tuincentra een wat nieuwe soort Chinese plant aan geboden, genaamd de Loropetalum chinense. Het gaat hier om een plant die zijn blad in de ´wintertijd´ niet verliest. Van de Loropetalum zijn er zo’n vier soorten. Een ervan is de Loropetalum chinense ´Fire Dance´, populair ook wel heksenstruik genoemd. Het blad is rood/paars getint en vertoont vroeg in het voorjaar prachtige rood/rose bloemen. Deze plant/struik, wordt zo’n meter hoog. Bij de andere soorten zijn er die hoger worden.

De Loropetalum vraagt een goed doorlatende grond met wat extra humustoevoeging. Hij is erg zon-minded, vooral om de rood/paarse tint van het blad optimaal vast te houden. De plant is matig winterhard, maar dat speelt hier aan de kust niet.

Kortom, wilt u bijvoorbeeld in de grijze of groene beplante borders wat variatie brengen in kleur, vooral met paars/rood, dan is deze Loropetalum chinense ´Fire Dance´ zeker een aanbeveler.