De meest voorkomende klachten die wij in onze kliniek zien zijn lage rugklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De oorzaak van lage rugklachten ligt echter ALTIJD in een of meerdere gewrichten van dit gebied en dan wel in de vorm van een gewrichtsontsteking. Een gewrichtsontsteking ontstaat door overbelasting en dat betekent dat er door deze overbelasting schade is ontstaan in het betrokken gewricht. Deze gewrichtsontsteking heeft als gevolg dat de spieren in dit gebied zich aanspannen, zenuwen eventueel geïrriteerd raken en er dus pijn ontstaat die niet zomaar overgaat.

Die overbelasting kan worden veroorzaakt door een trauma, zoals een gasfles even snel (verkeerd) optillen; door een dwangstand van een gewricht zoals bij een bekkenscheefstand of door een verkeerde lichaamshouding. Meestal is er sprake van een combinatie van bovenstaande oorzaken.

Een slechte lichaamshouding is een constante belastende factor voor de wervelkolom, omdat die er altijd is. Deze belastende houding die zich vaak uit in een gebolde bovenrug met de schouders naar voren en/of een (te) holle onderrug zorgt ervoor dat de betreffende gewrichten constant in elkaar worden gedrukt. Dit zorgt voor overbelasting en dus voor de gewrichtsontsteking(en). In het geval van een te holle rug worden de kleine facetgewrichtjes in de lage rug constant in elkaar gedrukt. Mensen die dat hebben, hebben vaak jarenlange rugklachten met wisselende intensiteit. Lang stilstaan en slenteren doet de rugklachten verergeren en vaak is er uitstraling naar de benen en/of buikregio. Felle stekende pijn wordt gevoeld als een afstapje over het hoofd wordt gezien of een abrupte beweging wordt gemaakt. Dit komt allemaal omdat er sprake is van een chronische ontsteking in de facetgewrichten terwijl deze gewrichten in elkaar worden gedrukt, als er dan door een felle beweging in één keer heel veel druk in de gewrichten wordt gezet, doet dit erg veel pijn. Slenteren en lang stilstaan zorgt er ook weer voor dat de gewrichten overmatig in elkaar worden gedrukt.

In onze kliniek is het aanpakken van de lichaamshouding een vast onderdeel van het behandelplan. Vrijwel altijd moet er eerst gezorgd worden dat het mogelijk is de houding aan te passen door de flexibiliteit en balans in de wervelkolom terug te brengen en hierdoor de pijn te verhelpen. Eerst moeten de gewrichtsontstekingen herstellen met behulp van chiropractische behandeling! Het heeft geen zin direct met oefeningen te beginnen, daar dit de klachten vaak verergerd. Eerst is er een behandelfase en daarna moet de patiënt zelf de verantwoordelijkheid nemen om de houding, ook al is die er het hele leven en ‘zit het in de familie’, met behulp van specifieke oefeningen te veranderen. Dit is een belangrijk onderdeel van het behandelplan, omdat het vaak een groot deel van de oorzaak betreft.

Wij analyseren de lichaamshouding met een speciaal computerprogramma en bekijken/ bespreken dit grondig met de patiënt. Naar aanleiding van de uitkomst wordt een oefening gegeven die thuis moet worden gedaan nadat het eerste gedeelte (de behandelfase) van het behandelprogramma is doorlopen. Wij hebben korte gemakkelijk thuis uitvoerbare oefeningen ontwikkeld die de houdingsproblematiek specifiek aanpakken. Deze oefeningen kosten weinig tijd, maar dienen wel elke dag gedaan te worden, ook wanneer er helemaal geen klachten meer zijn. Uw lichaamshouding heeft zich tijdens uw gehele leven ontwikkeld en heeft dus tijd nodig te veranderen.

Wij merken dat door onze complete aanpak van onder andere de lichaamshouding, klachten snel weggaan en ook wegblijven!


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950