Biologie van het ouder worden

Toen wij hier kwamen wonen in 1987 hadden wij nog geen telefoon en geen televisie. Er was behoefte om de avonden met wat zinnigs in te vullen. Ik heb toen een programma gemaakt: “Leer Uw clubgenoten kennen”. Daar was toen veel belangstelling voor.

Hedentendage hebben wij allemaal tv en telefoon en zijn voetbal en andere programma`s voldoende beschikbaar om gewoon lekker thuis achter de buis te blijven. Er is nog wel belangstelling om naar film- en muziekavonden te komen en soms is er ook nog wel eens een interessante lezing.

Naar mijn mening zijn er onder onze leden zeer interessante personen die in hun arbeidzame leven zulke wetenswaardigheden en ervaringen opgedaan hebben die een lezing in ons clubgebouw meer dan waard zijn. Ik ontmoette enige tijd geleden een nieuw lid en had een zeer interessant gesprek met hem over biologie en celwetenschap. Hij weet daar veel van. Hij is bereid om een lezing voor onze medeleden te geven over: de BIOLOGIE VAN VEROUDERING. Een onderwerp waar wij allen mee te maken hebben!

Onderstaand treft U zijn CV aan.

Biologie van veroudering
Bert van Zutphen (emeritus hoogleraar, Universiteit Utrecht)

Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat zijn de belangrijkste biologische factoren die een rol spelen bij het proces van veroudering? Welke opties zijn er om dit proces te beïnvloeden? Biomedisch onderzoekers zijn hoopvol gestemd.

Bert van Zutphen is als bioloog afgestudeerd bij de Universiteit Utrecht. Na een jaar als leraar gewerkt te hebben aan het Vitus College in Bussum werd hij in 1969 als wetenschappelijk medewerker aangesteld bij de Faculteit Diergeneeskunde. Zijn promotieonderzoek op het gebied van de genetica werd in 1974 afgerond. In 1976-1977 heeft hij als NIH Fogarty Fellow gewerkt op het gebied van de zoogdiergenetica bij het Jackson Laboratory in Bar Harbor (USA).

In 1983 werd hij in Utrecht benoemd als hoogleraar voor het vakgebied proefdierkunde/welzijn dieren. Voor zijn werk heeft hij verschillende internationale prijzen ontvangen, waaronder de Doerenkamp-Zbinden Award (Animal welfare), de ICLAS Ben Cohen Award (Laboratory animal science) en de Russell and Burch Award (Animal alternatives). In 2004 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

U wordt uitgenodigd deze lezing bij te wonen op dinsdagavond 21 november.

Cees Beerepoot