Parque Natural de las Lagunas de Ruidera, zoals het voluit heet, ligt aan weerszijden van de N-430, die van Albacete naar Ciudad Real gaat. Helemaal niet zo ver weg dus.

Het park bestaat uit een tiental op een rij liggende meertjes waarbij elk volgend meertje lager ligt dan het vorige. Daardoor lopen ze in elkaar over met watervalletjes die over kalkranden stromen. Kalkranden afgezet door datzelfde water, al eeuwenlang. Het water is kraakhelder, aangevoerd direct vanuit de omringende heuvels met veel bos. Bijna het hele jaar door. Bijna, want in de zomer voeren de riviertjes minder water aan en lopen de meertjes soms helemaal leeg. Een wonderlijk schouwspel ook dan! Je loopt over de bodem van die meertjes en kijkt van onder tegen de grillige kalkafzettingen aan.

Zodra de regens weer komen, lopen de meertjes weer vol en ontstaan honderden cascades. Allemaal te bezichtigen vanaf de weg of vanaf wandelpaden door het park. Na de meertjes volgt een riviertje zijn weg om een stukje stroomafwaarts een stuwmeer te vormen. Bij de dam ligt ook een kasteel en er is een expositie ruimte.

Dit fraaie park is natuurlijk ook bekend bij de Spaanse bevolking. Aan de westkant zijn langs de weg tientallen typisch Spaanse uitspanningen: hotelletjes, verlopen speelplaatsen voor kinderen en veel restaurants. Aan de oostkant van de lagunes ligt prachtige natuur met wandelpaden. Ga er dus niet heen in de weekeinden van de voorzomer!

Bovendien is het natuurlijk onmogelijk om in één bezoek zowel de schitterende meertjes met bruisende cascades als de drooggelopen bodems met kalkformaties te zien. Dus gewoon twee keer gaan; in het voorjaar en in de herfst. Het is er zó mooi! We zijn er al wel vier maal geweest, maar we gaan binnenkort weer eens; Gewoon twee of drie dagen midden in de week.