Op weg met de Camino del Alba, “ons “ stuk van de Camino de Santiago zogezegd, waren we inmiddels gevorderd tot omgeving Albaida zodat op en neer rijden voor één wandeling minder effectief werd.  Beter een overnachting boeken en dan twee dagen lopen.  Dol als we zijn op kleine lokale herbergen zoeken we dan een Casa Rural ergens op een onwaarschijlijke plek.  Die vonden we in  Benissuera  gelegen aan het Embalse de Bellús.

‘s Avonds daar aangekomen, voldaan na onze eerste tocht, troffen we een over-enthousiaste herbergier, die ons meteen bijna een uur aan de praat hield over van alles: zijn spaanse “authentieke“ interieur, ten dele geërft van zijn ouders, maar ruimschoots aangevuld met spul van de Jalón markt (!), de lokale geschiedenis van een slordige miljoen jaar (!) en een wandeling langs de “Straat van de Wateren “ ofwel door de kloof van de Albaida rivier in de directe omgeving.  Hij bood zelfs aan om ons de volgende dag naar het begin daarvan te brengen.  Goed plan, die Camino kan wel even wachten.

Op weg de volgende dag gaf hij ons eerst een toeristische tour langs het embalse.  dat bijkans leeg was. Maar niet zonder reden: toen door gebrek aan regen de oogst op de omringende landerijen dreigde te verdrogen hebben ze die met het water van het embalse weten te redden. Vervolgens maakten we een detour langs Sempere, een pitoresk dorpje aan het meer, zeer piepklein en volgens onze gids uitsluitend door een paar Engelsen bewoond.

Terug op de weg namen we even verder een smal weggetje naar rechts, tja dat moet je weten. Na een kilometer of wat wordt het al spectaculair want het niet meer dan één auto brede pad wordt nu even een soort dijk met links én rechts een helling naar beneden terwijl het steil afdaalt naar de parkeerplaats. Hier begint de wandeling, een heel bijzondere die voert door de al tussen de achtste en tiende eeuw door de Moren aangelegde waterverbinding tussen de vlakte in het zuiden en Játiva. Deze verbinding langs de Albaida rivier wordt het “Kanaal van de Wateren“ genoemd.

Wordt vervolgd.

Cora Dekkers-HP