Op dinsdag 26 april a.s. vindt de laatste klassieke muziekavond van dit seizoen plaats. Ditmaal tonen wij een film, genaamd “The Trout”, van Christopher Nupen.

Op 30 augustus 1969 kwamen vijf jonge musici samen in de Queen Elizabeth Hall in London om Schuberts Forellenkwintet te spelen. Het waren allen musici die zouden uitgroeien tot het hoogste niveau op de internationale muziekpodia: Daniel Barenboim, Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Jacqueline du Pré en Zubin Mehta. Jacqueline Dupré, de toen jonge beroemde celliste in het gezelschap, was de echtgenote van Daniel Barenboim en zou 18 jaar later overlijden aan de ziekte MS.

De film toont voorbereidingen en repetities die aan de uitvoering voorafgingen. De spelers waren allen goede vrienden van elkaar, wat ervoor zorgde dat de repetities in een zeer goede sfeer en met veel plezier plaatsvonden. De film is bedoeld ons daarvan deelgenoot te maken.

Verder wordt in de film, na het documentaire deel, het zeer aantrekkelijke Pianokwintet in A gr., D. 667, “Die Forelle”, door deze musici “live” uitgevoerd.

Ik maak een klein voorbehoud. De DVD is door mij besteld bij Amazon, maar is nog niet aangekomen; in het onwaarschijnlijke geval dat de film niet zou arriveren, zal ik een ander programma bedenken en alle NVOC leden daarvan tijdig per e-mail op de hoogte laten stellen.