De componist die ditmaal in de schijnwerper wordt geplaatst is Georg Friedrich Händel, of in het Engels George Frideric Handel.

We presenteren deze avond zijn oratorium L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato; in het Nederlands De Vrolijke, de bedachtzame en de gematigde man. Händel componeerde het werk gedurende de periode 19 januari – 4 februari 1740 en het ging in première op 27 februari 1740 in het Koninklijk Theater van Lincoln’s Inn Fields in London. Het oratorium is gecomponeerd op gedichten van John Milton.

Het bijzondere aan de uitvoering van deze avond is dat we het stuk niet te zien krijgen als oratorium, maar als ballet. Händel heeft niet de intentie gehad dit werk als ballet te laten uitvoeren, maar de Choreograaf Mark Morres heeft er een prachtig, kleurrijk ballet van gemaakt. De uitvoering vond plaats door zijn eigen dansgroep, de Mark Morris Dance Group uit London en wel in het Teatro Real te Madrid in juli 2014.

De balletuitvoering is zo knap dat bij de toeschouwer de indruk wordt gewekt dat Händel een rasechte balletuitvoering voor ogen gehad moet hebben.

Als we denken aan een oratorium dan associëren we dat met een ernstig stuk en religie. Van beide is hier geen sprake. Het is een vrolijke en zwierige voorstelling, prachtig gedanst en kleurrijk. Echt iets voor een avondje uit.

Jan Aerts