Misverstanden ontstaan al snel. Men heeft wel de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Een bekende uitdrukking die goed weergeeft wat in de titel van dit artikel staat.

Botox (botuline toxine) is nu een jaar of 30 op de markt en is eerst in de ‘gewone’ geneeskunde toegepast, pas later in de cosmetische geneeskunde. De eerste toepassing vond plaats om de scheefstand van de ogen te corrigeren door bepaalde spiertjes ‘stil  te leggen’. Dit príncipe wordt ook gehanteerd bij de behandeling van de spastische spieren bij kinderen. Door het injecteren van de spieren schakelt men deze als het ware uit, waardoor andere, niet-spastische, hun werk kunnen doen en de kinderen zich weer wat makkelijker kunnen voortbewegen en minder pijn hebben.

Daarnaast vindt botox zijn toepassing in de behandeling van overmatige transpiratie van bijv. de oksels (hyperhidrosis). Men is na zo’n behandeling 6-8 maanden klachtenvrij, heeft droge oksels, geen natte plekken onder de armen. Men kan weer donkere blouses dragen. Sommige verzekeringen zijn bereid zo’n behandeling te vergoeden.

De laatste 20 jaar wordt botox veel in de cosmetische geneeskunde gebruikt. De meest bekende plaatsen in het gelaat waar botox wordt toegepast, zijn de frons, het voorhoofd en de kraaienpootjes. In de onderste helft van het gelaat vindt botox alleen op bepaalde indicaties een toepassing.

Men kan botox op verschillende manieren toepassen. Gebruikt men (te) veel dan staat de bovenste helft van het gezicht helemaal strak en glimt het voorhoofd,  de term ‘ botoxhoofd’  zou men dan kunnen gebruiken. Hiermee verdwijnt de natuurlijke uitdrukking van iemand en dat is jammer.

Beter kan men de botox zo doseren, dat de natuurlijke uitdrukking behouden blijft en een ander flink zijn best moet doen om te zien dat er wat veranderd is in het gezicht.

Botox in de frons wordt het meest toegepast. De spierwerking wordt, tijdelijk, uitgeschakeld maar soms zie je dat na de behandeling nog één of meerdere diepere rimpels blijven bestaan. Je schakelt wel de spierbewegingen uit, maar sommige rimpels moeten daarna toch nog gevuld worden. Zo’n ‘filler’ bestaat uit hyaluronzuur, een lichaamseigen stof, welke volledig afbreekbaar is en ongeveer een jaar blijft zitten. Men dient wel de botox elke 4-6 maanden te herhalen om een mooi effect te behouden. Botox, laat daar geen misverstand over bestaan, is een volstrekt veilige stof.


U bent voor nadere informatie en/of behandeling van harte welkom in Clinica La Alegria.

Nora Hendriks / Peter Termohlen

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es