Ondanks dat het hier gaat om een wat grotere boom voor de tuin, wil ik deze toch graag als onderwerp van de maand aan u presenteren. Naast de olijfboom is de “El Algarrobo” de andere oerboom, die hier aan de Mediterraneo zo uniek en gezichtsbepalend is. En ook zeker toepasbaar is, daar de tuinen hier in Spanje over het algemeen veel groter zijn dan bijvoorbeeld in Nederland. De hoogte van de bomen is zo’n 7 a 10 meter. Vaak worden bomen die in de “campo” staan, bij nieuwe urbanisaties opgenomen in de tuinen van de nieuwe huizen. Als was het alleen maar omdat het kappen van deze bomen verboden is. Regelmatig worden ook oude bomen in grote containers via een hijskraan ingeplant. Deze oude bomen, hebben vaak net als de olijfboom, indrukwekkende stammen. Zeker als ze zo’n 300 à 500 jaar oud zijn. “Dit zijn echt bomen om mee te praten”, heeft een bekende Nederlandse ooit geschreven.

De johannesbroodboom, waarvan de Latijnse naam “Ceratonia siliqua” is, blijft het hele jaar groen. De boom is zeer droogte resistent, dicht begroeid met afgeronde blaadjes tot 10 cm lang. Ze hebben in het voorjaar klein rode bloempjes en brengen bruine lederachtige peulvruchten tot 30 cm lengte voort aan de vrouwelijke bomen. Deze vruchten zijn eetbaar voor mens en dier (is o.a. heel belangrijk geweest in de Spaanse burgeroorlog). Het is een grondstof voor bloem etc. en is ook geschikt voor medicinale toepassingen. Echt bijzonder aan deze peulvrucht zijn de kleine boontjes die er in zitten. Dit boontje heeft een vrij vast soortelijk gewicht. De naam van dit boontje is “carat” (= karaat) en werd in het hele Middellandse Zee gebied, dus ook bij de Arabieren, gebruikt als gewicht voor het wegen van goud en edelstenen. Bij goud kent u wel de termen van 14-18-24-28-karaat. Voor uw tuin kan een johannesbroodboom een “eye-catcher” door zijn stam. Maar daarnaast is het een fijne schaduwboom, waar geen parasol of afdak tegenop kan. De boom laat zich vrij makkelijk snoeien, doordat het hout nogal zacht is. Het is ook mogelijk de boom in bepaalde vormen te snoeien. Zelfs zo, dat u er een soort grote “Bonsai-boom” van kunt maken. Jonge boompjes kunt u makkelijk in bolvorm snoeien. Ook is het mogelijk bij toepassing van struiken er een goede haag van te maken.

Bij toepassing van bomen, moet u er wel rekening mee houden, dat de boom rommel veroorzaakt zoals blad, takjes, etc en… bonen. Zeker de bonen zult u tijdig moeten verwijderen. Bij vochtigheid en broei kunnen de bonen zelfs gaan ruiken. Wij hebben zelf een oude boom van 300 jaar in de tuin staan, die ik voor geen 100 karaats goud kwijt zou willen. Trouwens, wat zou ik dan tegen de zigeunerfamilie moeten zeggen, die ieder jaar zeer trouw de bonen uit de boom komt schudden en ze verzamelt voor hun vee?

Ook dat is een speciale charme van Spanje!!!