Wilskracht en Doorzettingsvermogen. Suomalainen Sisu. Berit Ethel Kerstin Kroese-Wasenius werd geboren in 1947 en heeft haar jeugd doorgebracht in het Finse Helsinki. Haar eerste huwelijk hield geen stand. Maar toen kwam ze Jan Kroese tegen! Jan heeft er even moeite voor moeten doen, maar toen het eenmaal zover was, waren Berit en Jan verliefd voor het leven. Berit’s dochter Laila sprak er ontroerende woorden over tijdens het afscheid van Berit in het prachtige Groene Kerkje in Oegstgeest.

Samen met Jan maakte Berit vele avontuurlijke reizen naar verre oorden. Ze was sportief en nooit bang, ook niet tijdens de tochten met hun zeiljacht op de soms onstuimig woelige baren. Samen genoten zij van concerten van klassieke muziek. En altijd wanneer je hen samen zag, schitterden Berit’s groene en Jan’s blauwe ogen naar elkaar. Berit was creatief en oprecht geïnteresseerd in kunst. Haar schilderijen en sculpturen vertegenwoordigen haar levenslust en opgewekte geest.

Zo cru dat de ziekte voor de vierde keer terugkwam. En zo dapper hoe ze met haar enorm positieve instelling de strijd opnieuw aanging. Ze deed er alles aan om haar lichaam in goede conditie te houden. Ze tenniste enthousiast bij de NVOC Tennisclub. Ze zou de klus wel klaren. Ze had immers eerder met het bijltje gehakt. Iedereen had er vertrouwen in dat het ook deze keer weer goed zou komen. Het liep niet zoals gehoopt. Dag lieve Berit.

Pianist Wouter Harbers speelde tijdens de afscheidsdienst het lievelingsstuk van Berit en Jan, Schuberts Impromptu in Ges. U kunt het hieronder zien.

Marion Hoed

 

https://youtu.be/dtwUxuBnB1Y